Linda is moeder van twee en vertelt over haar dagritme: ‘Mijn tijd voor mezelf heb ik in de ochtenden tussen 5.00 en 7.00 uur’

Persoonlijk Sophie Nortier 11 feb 2021
Leestijd: 6 minuten

In de nieuwe rubriek op Famme.nl ‘Een kijkje in het leven van…’ vragen we moeders naar hun dagritme. Want het kan toch niet zo zijn dat iedere dag weer van een leien dakje verloopt?

Een kijkje in het leven van… Linda!

Linda (40) woont sinds vier jaar met haar man (Jeroen) en kids (Joshua 8 en Jackie 3) in Australië. Ze werkt daar parttime als Sales Manager van het Sydney Community Center en doet daarnaast vrijwilligerswerk bij verschillende instanties.

De ochtenden

‘Voordat we vertrokken naar Australië, was sporten al een groot een onderdeel van ons leven. Maar voornamelijk in de avonduren. Bootcampen, hardlopen, tennissen, dit gebeurde allemaal na het avond eten en als Joshua al op bed lag.

Toen we aankwamen in Melbourne zagen we hier een compleet ander sportleven. Sporten in Australië doet men voornamelijk in de ochtend voordat je naar je werk gaat. Dus dat ritme hebben we overgenomen.

Mijn ochtend start nu als de wekker gaat om 5.15 uur (en vaak ben ik dan al wakker), sportkleren aan, snel een kop koffie en op mijn fiets naar het strand. Hier heb ik drie keer per week bootcamp op het strand.

Tijdens deze acht minuten fiets tocht kom ik zeker vijf hardloopclubjes tegen, zie ik op de tennisbaan dat sommige al met hun derde set bezig zijn en in zee liggen de surfers al te wachten op de beste golven. Toch is dit het meest magische moment van de dag, de zon zien opkomen en sporten. Echt een topcombinatie.

Na het sporten ga ik naar huis waar Joshua al wakker is en met Lego aan het spelen is. Jackie wordt dan langzaam wakker. Rond 07:00 uur is het tijd voor het ontbijt.

Joshua is inmiddels meer van het Australische ontbijt, Weetbix met melk. Ondanks dat Jackie hier in Australië is geboren maken we haar heel blij met een meer Nederlands ontbijt; een boterham met gekleurde hagelslag. Dit wordt na vier jaar nog steeds trouw elke paar maanden naar ons opgestuurd door mijn familie in Nederland.

Voor Covid hadden we iedere ochtend een deadline en moesten we om 07.00 uur in de auto te zitten om Joshua naar Before school te brengen en Jackie naar Daycare. Maar door Covid werkt mijn man thuis en ben ik mijn baan als sales manager verloren.

Ik heb hierdoor een enorme carrièreswitch gemaakt en ben van fulltime naar een parttime baan gegaan en doe daarnaast veel vrijwilligers werk. Hierdoor zijn de ochtenden nu een stuk minder gestrest en kunnen we, voordat we naar school fietsen, nog even naar het strand om te rennen en te spelen.’

De middagen

‘Rond lunch ga ik graag zelf even zwemmen in de zee. Hier ben ik een paar maanden geleden mee begonnen en inmiddels is het verslaving geworden. Als je googled waar zwemmen in zee allemaal goed voor je is, snap je waarom 🙂

Op dit moment hebben we vrij veel last van haaien. Australiërs doen hier wat minder moeilijk over (sommige zeggen dat ik hierdoor sneller zal zwemmen) maar echt lekker vind ik dit niet. Gelukkig zijn we hier in de Northern Beaches enorm verwend met Rockpools, een soort buitenzwembaden in zee.

Jackie en Joshua zijn drie dagen in de week op daycare/after school care. Op deze dagen haal ik ze rond 17.00 uur op. Hierna kunnen ze vaak nog even buiten spelen, in de speeltuin of snel nog even naar het strandje bij ons voor de deur.

Dan is het hoog tijd voor een wijntje en om te beginnen met koken. Rond 18.00 uur gaan we aan tafel. Vandaag is het een feestmaal, mijn laatste zakje Conimex (zus, ze zijn op!!!) dus we eten bami met Satésaus.’

De avonden

‘Na het eten gaan Joshua en ik aan de slag met zijn huiswerk en kan Jackie nog even spelen. Rond 19.30 uur brengen we haar naar bed en lees ik een Nederlands boekje voor. Ze begrijpt prima de Nederlandse taal maar spreekt 99% van de tijd Engels.

Door daycare zingt ze wel de mooiste kerstliedjes in het Engels en Mandarijn. Tijdens het schoen zetten met Sinterklaas zong ze ook uit volle borst mee over Santa.

Rond 20.00 uur gaat Joshua naar bed.

In de avonden probeer ik mijn zus, moeder of een Nederlandse vriendin te bellen. Maar dat blijft toch soms een uitdaging met het tijdsverschil. Rond 22.00 uur ga ik zelf naar bed, want tja, mijn wekker gaat alweer om 05.15 uur.’

Hoe vind je het met je gezin aan de andere kant van de wereld?

‘Ik geniet er enorm van dat we op deze plek mogen wonen. Terwijl ik dit typ kijk ik namelijk vanuit mijn woonkamer uit over zee en hoor ik de golven. Toen ik bij mijn vorige baan werkte (en voor Covid) mocht ik elke dag met de ferry naar de binnenstad van Sydney en dat was echt genieten; 20 minuten met de wind in je gezicht over zee naar werk en terug. Dan laat je echt al je zorgen achter.

Wel zal het nooit wennen om Kerst in de zomer te vieren en je huis in kerstsferen te brengen terwijl je je klaarmaakt voor de zomervakantie.’

Wat zou je anders willen?

‘Als ik één minpuntje zou moeten noemen van hier wonen, is het dat mijn haren nogal te lijden hebben over al het zeewater en de zon. Haha!

Het de afgelopen vier jaar soms wel lastig in de ochtenden, met een man die veel weg is voor werk, zelf een fulltime baan en de kinderen op tijd klaar te maken. Op sommige van die stressmomenten zou ik het liefst even mijn ouders willen bellen en vragen of ze kunnen helpen, maar ja… we zitten aan de andere kant van de wereld.

Verder is mijn dagritme al enorm veranderd door mijn carrièreswitch. Dat ik nu parttime werk is echt een wereld van verschil en dat merk ik ook aan de kids. Ze zitten een stuk beter in hun vel nu we (nog) meer tijd voor elkaar hebben en er veel minder stress in huis is. Het helpt ook dat ik nu bijna alle tijd heb voor een extra rondje op de fiets met de kids, springen in de golven of nog even naar buiten om een rondje te maken met ze in de kayak.’

Hoe ziet de komende tijd eruit voor je?

‘Voor het nieuwe jaar staan allemaal mooie projecten te wachten voor me waar ik enorm veel zin in heb. Ik ga aan de slag als mentor voor tieners, ga een opleiding volgen tot telefonische crisisondersteuner en begin met mijn training Surf Life Saving Patrol.

Jackie zal drie dagen naar daycare gaan waardoor we twee dagen in de week onze ‘meisjesdag’ hebben. Dit zal het laatste jaar zijn want in 2022 gaat ze naar school. Ik heb me dan ook voorgenomen om hier ontzettend van te genieten.’

Balans tussen werk en privé

‘Een paar maanden geleden zag dit er heel anders uit, maar de balans is er nu wel echt. Deze periode met Covid is natuurlijk enorm vervelend, maar het heeft mij ook goede dingen gebracht door mijn gedwongen carrièreswitch.’

Momentje voor jezelf

‘Mijn tijd voor mezelf heb ik in de ochtenden tussen 5.00 en 7.00 uur. Niets lekkerder om te sporten buiten op het strand, en daarna lekker met een kop koffie te genieten van de zonsopgang.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme