Wait, what? Het is echt bewezen dat een orgasme helpt tegen migraine

Gezondheid Sharon van der Werf 20 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Het wordt al jaren geroepen dat je onder de lakens moet duiken wanneer je last hebt van hoofdpijn, maar wist je dat dit ook echt wetenschappelijk bewezen is? Onderzoek toont keer op keer aan dat een orgasme helpt tegen een migraineaanval en dat is big news.

We vertellen je alles wat je erover wilt weten.

Helpt seks tegen migraine?

Onderzoekers hebben gezocht naar de impact van seksuele activiteit bij hoofdpijn. In het onderzoek zijn 1000 mensen bestudeerd, waarvan 800 mensen met migraine. Wat blijkt: van alle mensen die seks hadden tijdens een beginnende migraineaanval, liet 60% weten dat de hoofdpijn minder was na de seks. Van deze mensen liet bijna driekwart zelfs weten dat de hoofdpijnaanval helemaal verdween.

7x fabels over migraine die we direct naar het rijk der fabelen kunnen sturen

Het belang van het orgasme

Seks zou lang niet altijd om een orgasme moeten draaien, maar in dit geval is dat wél van belang. In twee kleinere studies uit 2006 en 2013 werd al eerder aangetoond dat een orgasme kan zorgen voor pijnstilling tijdens een hoofdpijnaanval. Bij beide studies werd namelijk expliciet door de deelnemers benoemd dat het orgasme het punt was waar de hoofdpijn een stuk minder werd.

Op dit moment weten de onderzoekers nog niet waaróm seks, en in het bijzonder een orgasme, kunnen zorgen voor een vermindering van de hoofdpijn. Er wordt aangenomen dat het iets met endorfines te maken heeft.

Tijdens een orgasme komen er namelijk endorfines vrij, en een van de eigenschappen van endorfine is het verlichten van pijn. Klinkt logisch, maar op dit moment is dat nog niet wetenschappelijk bewezen.

En yes: solo-seks werkt natuurlijk ook!

In het onderzoek wordt er overigens geen onderscheid gemaakt tussen vrijen met je partner, of solo-seks. Ook masturbatie zou dus kunnen zorgen voor een flinke verlichting van je migraine – en dat is toch fijn om te weten voor de volgende keer dat je weer een migraineaanval voelt opkomen.

Treat yourself; 5x de fijnste sextoys voor jouw plezier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Greatist

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen