Voor eens en altijd: Moet je je tanden nu poetsen vóór of na het ontbijt?

Body Redactie 27 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Het is een vraag die menig vrouw bezig houdt. Moet je je tanden nu poetsen vóór of na het ontbijt? Als je ontwaakt heb je alles behalve een frisse adem. Maar na het ontbijt zit je gebit vol etensresten. Het antwoord op deze vraag is dus niet bepaald voor de hand liggend.

Dat is misschien ook wel de reden waarom iedereen een ander moment aanhoudt om zijn tanden te poetsen. Maar hoe zit ‘t nu echt? Famme geeft antwoord op deze brandende vraag.

Wanneer je tanden poetsen?

Veel mensen zijn geneigd om veel suikers te nuttigen tijdens het ontbijt. Denk hierbij aan fruitsapjes, ontbijtgranen en zoet beleg. Dit maakt het schadelijk om vlak na je ontbijt je tanden te poetsen, omdat je je glazuur hiermee beschadigt. Het is niet je tandenborstel, maar je tandpasta die je glazuur flink kan beschadigen. Het goedje bestaat onder anderen uit een soort schuurmiddel om de aanslag op je tanden weg te toveren. Dit wondermiddel kan helaas ook flink wat schade aanrichten.

Ook zitten de meeste tandpasta’s vol fluoride, wat garant staat voor sterker glazuur. Ook als je een zoet ontbijtje nuttigt of zure fruitsapjes wegwerkt beschermt fluoride jouw gebit. In theorie is het dus beter om je tanden te poetsen vóór het ontbijt, maar er is een kleine kanttekening.

Kanttekening

De meeste tandpasta’s in Nederland bevatten zo weinig schuurmiddel, dat je wel héél hard moet poetsen wil je je gebit beschadigen. Volgens een hoogleraar tandheelkunde is het effect van tandenpoetsen na het ontbijt ook zo klein, dat het in de praktijk niet uitmaakt of je jouw tanden voor of na deze maaltijd reinigt. Zeker als je poetst met tandpasta met fluoride, omdat dit jouw glazuurlaagje beschermt. Alleen als je grote hoeveelheden frisdrank en/of vruchtensap naar binnen werkt is het verstandig om je tanden te poetsen vóór het eten.

Al met al kun je jouw tanden – mits je geen frisdrank en/of vruchtensap nuttigt – poetsen op het voor jou fijnste moment! Da’s een fijne geruststelling, nietwaar?

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme