Is friet uit de Airfryer écht gezonder dan friet uit de frituurpan?

Gezondheid Sharon van der Werf 15 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De discussie tussen friet en patat gaan we hier niet voeren – de discussie tussen de frituurpan en de Airfryer daarentegen wel. Want is friet uit de Airfryer echt gezonder, of kan je toch beter die frituurpan nog niet uit de deur doen? We zetten de feiten voor je op een rijtje.

Een paar jaar geleden was ‘ie daar ineens: de Airfryer. Frituren zonder vet, met hete lucht. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de Airfryer belooft veel goeds. Zo claimt Philips op hun website dat het eten uit hun Airfryer tot 90% minder vet bevat en dat is niet mis.

Is Airfryer friet gezonder dan gefrituurde friet?

Uit een onderzoek in het European Journal of Lipid Sciennce and Technology blijkt dat dat bij friet neerkomt op een vermindering van 45 calorieën per 100 gram. Gemiddeld bestaat één portie friet uit 250 gram, dus dit kan oplopen tot ongeveer 120 kcal minder per portie ten opzichte van friet uit de frituurpan. Dat is toch weer een extra snack.

Smaken verschillen (niet veel)

In een onderzoek van Radar werd er onderzoek gedaan naar het verschil tussen verschillende Airfryers, maar ook of de smaak veel verschilde ten opzichte van een gefrituurde portie.

Wat bleek? De testpersonen hadden de grootste moeite met het bepalen of de friet nou uit de frituurpan of uit de Airfryer kwam. “Ik proefde geen grote verschillen, qua smaak was er niet een heel erg uitgesproken,” aldus een frietliefhebber.

Uit hetzelfde Radar-onderzoek bleek ook dat de friet uit de Airfryer 50% minder vet was dan friet uit de frituur. Dat is een stuk minder dan sommige fabrikanten claimen, maar alsnog is het een goede score. Dezelfde smaak voor de helft minder vet, daar zeggen wij geen nee tegen.

De conclusie? Ja, Airfryer friet is gezonder dan gefrituurde friet. Maar als jij eens in de zoveel tijd wilt genieten van snackbar-friet, dan gaan we je echt niet tegenhouden. Smaken verschillen, dus kies vooral de friet die jij het lekkerst vindt. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Lekker voor de kids! #14 Schnitzel met friet en koolsla

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme