Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 6 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Wetenschap zegt: in deze situatie tonen mensen hun ware aard

‘Jezelf zijn’ is een dooddoener – en een nogal veelgebruikte ook. Want wat is dat nou, jezelf zijn? Weet je ooit precies wie jezelf bent?

Acteerskills

We willen niemand een existentiele crisis aanpraten, maar waarschijnlijk ben je bij je kinderen een andere versie van jezelf dan bij je collega’s, je partner of je vriendinnen. Welke versie is dan het meest ‘waar’? Als een soort kameleon pas je je altijd aan op je omgeving. Volgens wetenschappers is er echter een situatie waarin je ware persoonlijkheid naar boven drijft.

En dat is stress. Het effect van stress op je persoonlijkheid en hoe je reageert op die stress, laat zien wie je werkelijk bent. We spelen zoveel verschillende rollen in het leven dat we eigenlijk allemaal een Oscar verdienen. In de meest dramatische scenes laten we die acteerskills echter achterwege.

Imperfect

Hoewel je niet iedere dag wordt geconfronteerd met situaties die het uiterste van je vragen (godzijdank), vormen die stressmomenten ook wel degelijk je persoonlijkheid. Dat zegt Danielle Forshee, psycholoog en sociaal werker. ‘Als mens zijn we feilbaar, imperfect en hebben we allemaal karaktertrekken die niet zo geliefd zijn en tegelijkertijd eigenschappen die dat wel zijn. Onze persoonlijkheid ligt verankerd in ons. Het is inherent aan wie we zijn.’

Houd dat maar in gedachten wanneer je mini-me zich in de supermarkt op de grond werpt voor een ouderwetse driftbui of je op het punt staat uit je panty te gaan omdat je je vlucht dreigt te missen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme