Dit bepaalt of je kind liever met poppen of autootjes speelt, volgens onderzoek

Kinderen Maaike Kooijman 7 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Meisjes spelen met poppen, jongen met autootjes. Tenminste, dat is het algemene beeld dat er bestaat. Maar komt dat omdat ze het zelf willen, of omdat de maatschappij ze vertelt dat dat hoort? Onderzoekers wilden voor eens en voor altijd weten waardoor het komt dat kinderen met poppen of autootjes spelen.

Aan het onderzoek deden 111 kinderen mee. De baby’s van 5 maanden oud hadden nog geen specifieke voorkeur voor poppen of autootjes. Meisjes maakte het later nog steeds weinig uit, maar de jongetjes van een jaar oud speelden toch veel liever met autootjes. Ondanks dat biologie misschien wel deels een rol speelt, lijken de omgeving en opvoeding er dus ook een aandeel in te hebben.

Poppen of autootjes

Om te onderzoeken in hoeverre ouders invloed hadden op waar hun kind mee wilde spelen, deden de wetenschappers een experimentje. Ouders werden met hun dreumes aan tafel gezet om samen te spelen. Op tafel lagen een pop en een speelgoedtruck. De ouders moesten één van die twee heel erg stimuleren, de andere juist afwijzen. Maar als ze eenmaal een voorkeur hadden, waren de kinderen niet meer over te halen.

LEES OOK: De traditionele rolverdeling in het huishouden begint al bij kinderen, laat onderzoek zien

Goed, dus op korte termijn heeft het stimuleren van een bepaald soort speelgoed door de ouders weinig effect. Maar nu komt het: er was wél een verschil in de hoeveelheid Barbies en speelgoedvoertuigen die de kinderen thuis tot hun beschikking hadden. De meisjes in het onderzoek hadden weliswaar ongeveer evenveel van beide, maar jongens hadden bijna twee keer zo veel autootjes. Omdat dat speelgoed duidelijk is uitgekozen door ouders, hebben ze onbewust toch invloed op waar hun kinderen mee spelen.

Broers en zussen

Dat betekent trouwens ook dat broertjes en zusjes veel invloed hebben op waar kinderen mee spelen. Als een jongetje een grote zus heeft, is de kans groter dat er wél veel poppen in zijn zichtveld zijn. Dan gaat ‘ie daar ook eerder mee spelen.

Klinkt natuurlijk logisch, maar heb jij er weleens bij stilgestaan hoeveel invloed jouw eigen onbewust voorkeur en verwachtingen hebben op het gedrag van je kind? Zelfs als we denken dat we jongens en meisjes hetzelfde behandelen, focussen we alsnog heel erg op gender. Denk aan de gender reveal-party’s die zijn komen overvliegen uit Amerika, de roze en blauwe muisjes die we eten na de geboorte en de kleding die we voor onze kinderen kopen. Alles is erop gericht dat meisjes worden geassocieerd met lieflijk roze en jongens met stoer blauw.

LEES OOK: 14x jongens die dolblij zijn met hun favoriete speelgoedpoppen

Wil je je kinderen graag zo genderneutraal mogelijk opvoeden, let er dan dus op dat je bewust ook ander speelgoed koopt dan waar je het eerst aan denkt. Voor de ontwikkeling is het namelijk het beste om met elk soort speelgoed ongeveer even veel te spelen. En anders kun je Barbie altijd nog ín een auto zetten. Easy as that. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PsyPost

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen