Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 10 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze 6 redenen bewijzen waarom kurkuma zó gezond is

In het land van superfoods zijn er veel keuzes mogelijk, kurkuma behoort tot een uiterste keuze. Dit kruid kent namelijk tal van gezondheidsvoordelen, en om die reden mag het eigenlijk niet in ons keukenkastje ontbreken.

Kurkuma wordt tegenwoordig gekenmerkt als een superfood, maar dat is niks nieuws voor de Indiase gemeenschap. Zij zetten dit middel namelijk in tegen allerlei ziektes, en dat kon natuurlijk niet voor altijd onopgemerkt blijven.

Kurkuma

Kurkuma is een specerij, zusje kerrie heeft haar gele kleur hier aan te danken. Naast de mooie kleur is het kruid goed voor meer: de curcimine in kurkuma is werkelijk fantastisch. Curcimine werkt ontstekingsremmend, als pijnstiller én is een zeer krachtige antioxidant. Bij het nuttigen van kurkuma is het aan te raden peper te eten. Dit hoeft niet veel te zijn, een beetje peper over het gerecht verbetert de opname al.

1. Ontstekingsremmer

Kurkuma werkt fantastisch tegen ontstekingen. Het blokkeert namelijk de Nf-kB (dit molecuul helpt ontstekingen in de hand). Het kruid wordt als even effectief gezien als de meest krachtige ontstekingsremmende geneesmiddelen. Erg handig in het keukenkastje dus.

2. Tegen Alzheimer

Curcimine kan de hersen afgeleide neurotrofe factor BDNF verhogen (een groeihormoon dat in de hersenen functioneert). Lage niveaus van BDNF worden gelinkt aan hersenziekten als Alzheimer en depressie. Dit kruid vertraagt de ziektes of houdt ze tegen. Opvallend: In India komt Alzheimer haast nooit voor.

3. Antioxidant

Kurkuma is een zeer sterk antioxidant. Antioxidanten bestrijden oxidatieve schade, dit is gedeeltelijk een oorzaak van veroudering of ziektes. Dus: Oxidatie omvat vrije radicalen (moleculen die reageren met organische stoffen in het lichaam), en antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.

4. Tegen hartziekten

Het kan het risico op hartaandoeningen verkleinen. Curcimine verbetert de functie van het endotheel (het weefsel van bloed- en lymfevaten). Wanneer er hier iets mis is kan dit tot hartziekten lijden. Inname van curcimine supplementen kan de kans op een hartaanval met 65% doen afnemen.

5. Tegen artritis

Curcimine verlicht reumatoïde artritis. De pijnlijkheid wordt hierdoor minder en de zwellingen nemen af. Het is zelfs zo dat curcimine de pijnlijke symptomen van artritis beter beheerst dan de meest sterke ontstekingsremmende geneesmiddelen.

6. Antidepressiva

Curcimine werkt als antidepressiva. Prozac en kurkuma werden getest in twee groepen en de resultaten waren verbluffend. Deze specerij bleek namelijk even effectief te zijn als het zware medicijn. Genoeg redenen om kurkuma vaker te verwerken in onze gerechten dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme