Deze vragen zou je jezelf moeten stellen in een relatie met kids

Lifestyle Redactie 16 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Of je nu al een tijdje met dezelfde persoon date of jullie net je eerste date achter de rug hebben, het is altijd goed om scherp te blijven. Om te reflecteren en jezelf specifieke vragen te stellen over jullie relatie, zodat je voorkomt dat je bij iemand blijft die niet bij je past.

Een relatie voegt waarde toe

Volgens psycholoog Jenev Caddell van My Best Relationship moeten relaties waarde toevoegen aan je leven, in plaats van energie zuigen bij jou óf de ander. Toch hebben veel mensen het niet door wanneer een relatie energie zuigt, omdat ze niet beter weten. Ze hebben nooit het goede voorbeeld gehad.

Toch zijn juist dit grote leraren voor persoonlijke groei als je daarvoor openstaat. Op je relatie reflecteren helpt je niet te settelen voor een standaard relatie en jezelf uit te dagen een relatie te creëren die je écht vervult van vreugde.

Helpt jouw relatie je groeien?

In andere woorden, zowel jij als je partner moeten de mogelijkheid hebben om te groeien binnen de relatie. Samen, maar ook als individuen. Een levenspartner is niet gewoon iemand die je gezelschap houdt gedurende de dag. Een goede relatie daagt je uit en inspireert je.

Benieuwd in welke mate jouw relatie je helpt te groeien? Een aantal vragen om jezelf te stellen.

1. Wil ik hetzelfde als mijn partner?

Wel of geen kinderen? Wel of niet trouwen? In de stad wonen of op het platteland? Het zijn belangrijke onderwerpen om het over eens te zijn.

Er is niets mis met een compromis op zijn tijd, maar voor grote levensonderwerpen is het nooit een goed idee jezelf te schikken naar de ander. Of om te hopen dat je partner vanzelf wel van menig.

Het is misschien niet makkelijk om een relatie te beëindigen omdat jullie het niet eens zijn over iets praktisch, maar het is ook niet eerlijk voor jou óf de ander om een levensdroom op te geven.

2. Hebben we dezelfde interesses?

Gezamenlijke interesses helpen om ook op de lange termijn plezier met elkaar te hebben. Zijn er weinig dingen die jullie allebei leuk vinden om te doen, vraag jezelf dan af of jullie ervoor openstaan bepaalde hobby’s alleen te doen.

Misschien ga jij wel altijd alleen tennissen en de ander met een groep vrienden berg beklimmen. Is dat OK voor jullie? Onafhankelijkheid binnen een relatie is gezond, zeker als het om het volgen van je passies gaat.

Jullie hebben beide recht op tijd voor jezelf zonder dat de ander daar wrok of jaloezie bij voelt.

3. Denken jullie hetzelfde over geld?

Geef jij geld uit zodra het binnenkomt? Terwijl de ander ieder dubbeltje drie keer omdraait? Dan is het wellicht tijd om het onderwerp geld eens aan te snijden.

Spreek beide rustig uit hoe je het liefst met geld zou omgaan binnen de relatie en kijk of jullie samen tot een fijne manier van werken kunnen komen.

Dit kun je doen als jij en je partner ruzie over geld blijven maken

4. Vinden we elkaars vrienden en familie leuk?

Je hoeft geen beste vrienden te worden met iedere vriend van je partner, maar het is wel belangrijk dat je comfortabel en relaxed kunt omgaan met zijn of haar vrienden en familie.

Je moet je vrij genoeg voelen om tijdens een feestje te socializen zonder de hele tijd aan je partner te blijven plakken.

5. Hebben we hetzelfde gevoel voor humor?

Samen lachen is één van de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde, langdurige relatie. En dat betekent niet alleen dat jullie elkaar aan het lachen kunnen maken, maar ook dat jullie samen lachen om dingen.

Samen lol hebben over een grappige situatie creëert een sterke band en meer plezier in de relatie.

Het belang van lichamelijk contact in een relatie

6. Voegt deze relatie waarde toe aan mijn leven?

Deze vraag hangt volledig af van wat jij belangrijk vindt in een relatie. Zoek je iemand met wie je intiem en close kunt zijn? Iemand met wie je plezier en avonturen beleefd? Of vind je stabiliteit en veiligheid het belangrijkste?

Wat je van een relatie verwacht is aan jou, maar je partner moet iemand zijn waarvan je voelt dat hij of zij waarde en betekenis geeft aan de meest alledaagse gebeurtenissen van je leven.

7. Kan ik mezelf zijn in deze relatie?

Als je constant het gevoel hebt dat je jezelf moet verstoppen of onderdrukken, is het tijd om er een punt achter te zetten. Misschien heb je niet door dat je jezelf wegcijfert en je constant een masker draagt, maar vraag jezelf eens af: gedraag ik me hetzelfde rondom mijn partner als rondom mijn beste vrienden en familie?

Een echte partner accepteert je voor wie je bent, inclusief al je eigenaardigheden. Hij of zij moet je niet het gevoel geven dat je iets anders moet zijn dan gewoon jezelf.

Jezelf beter leren kennen? Op deze manieren krijg je meer zelfkennis

8. Waarom heb ik voor deze partner gekozen?

Waarom werd je verliefd op hem of haar? En waarom zijn jullie nog steeds bij elkaar? Vanwege de liefde? Of omdat je het niet durft uit te maken? Uit angst voor eenzaamheid? Vanwege financiële afhankelijkheid? Zoom eens in op je motieven en wees eerlijk naar jezelf.

Het kan ongemakkelijk zijn om te reflecteren op je relatie. Maar een langdurige relatie bepaalt voor een groot deel je leven, zorg er dus voor dat deze gezond is. Ga niet voor minder dan wat je echt wilt, dat is niet goed voor jou en niet eerlijk naar de ander. Wat haal je uit jullie relatie? En wat voeg jij eraan toe? Zelfreflectie kan een wake-up call zijn om je leven bij te sturen, of een herinnering aan de prachtige, liefdevolle relatie die jullie samen hebben.

Relatieplanet.nl is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

Een gezonde relatie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen