Het belang van lichamelijk contact in een relatie

Lifestyle Redactie 1 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Fysieke intimiteit is heel belangrijk voor je relatie. Het doet veel meer dan je denkt. Voor sommige mensen is het zelfs de belangrijkste liefdestaal naar hun date toe en later misschien wel hun partner. Maar waarom is lichamelijk contact zo belangrijk in een relatie?

Dit artikel verscheen eerder op Relatieplanet.nl.

Verschil tussen emotionele- en fysieke intimiteit

Emotionele intimiteit houdt in dat er een wederzijds gevoel is op het gebied van empathie. Dit betekent dat je je verhaal kunt delen met iemand zonder dat daar een oordeel aan vastzit. Je kunt iets op een neutrale manier vertellen waar je vervolgens ook op een neutrale manier een reactie op krijgt.

Fysieke intimiteit is het lichamelijk contact in een relatie. Dit kan in een liefdesrelatie zijn, maar ook in vriendschappen of familie relaties.

Ook lezen: Met je kleine knuffelen zorgt voor een (positieve) verandering in het DNA, blijkt uit onderzoek

Oxytocine komt vrij

Je hebt vast wel eens van het knuffelhormoon gehoord. Dat is dit hormoon. Zodra je lichamelijk contact hebt met iemand, krijgen je hersenen een seintje en wordt dit hormoon geactiveerd. Oxytocine zorgt voor een sterke band in relaties en draagt bij aan stressvermindering.

Ook interessant: 5 tips voor het opbouwen van een duurzame relatie

Het is een levensbehoefte

Je hoeft niet meteen na je tweede date onder de douche te springen voor lichamelijk contact, maar huid-op-huid contact is een levensbehoefte. Vooral voor baby’s, maar voor volwassen is het ook een manier om je fysieke intimiteit te vergroten.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Het is veel gebruikelijker dat vrouwen onderling elkaar vaak een knuffel geven. Bij mannen zie je dit veel minder vaak. Hierdoor is de fysieke intimiteit bij mannen iets anders dan bij vrouwen. Mannen hebben voornamelijk fysieke intimiteit met hun partner.

Je bent minder angstig

Een andere belangrijke factor waarom lichamelijk contact zo belangrijk is, is dat je minder angstig bent. Je hebt meer vertrouwen in de medemens en uiteindelijk dus ook in je date… 😉

Ook lezen: Het is niet te laat: red je relatie met deze vier belangrijke adviezen

Je bouwt een vertrouwensband op

Het moment dat je je date toe laat tot je fysieke intimiteit, betekent dat ook meteen dat je een vertrouwensband opbouwt. Dat doe je normaal gesproken alleen met de mensen die belangrijk zijn in je leven. En iets wat nu nog een date is, kan straks misschien wel de partner van je leven worden.

Doe het op jouw manier

Houd je normaal gesproken niet zo lichamelijk contact? Of dat nu met vrienden, familie of een date is, dat kan. Als je gaat daten, is het wel belangrijk om dit op tijd aan te geven, zodat hij of zij daar ook rekening mee kan houden.

Het is niets waar je je voor hoeft te schamen. Je moet vooral datgene doen wat goed voelt voor jezelf.

Relatieplanet.nl is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

Meer over relaties:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme