10 kleine gebaren die je kind leren empatisch, vriendelijk en gul te zijn

Kinderen Lisa van den Akker 1 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

We proberen onze kinderen allemaal op te voeden met de juiste normen en waarden. Grote kans dat een paar van die normen en waarden die jij belangrijk vindt ook zijn: empathie, vrijgevigheid en denken aan een ander. Hoe je jouw kind dat op een simpele manier bij kan brengen? Met deze tien kleine gebaren.

Schenken aan een goed doel, iets geven aan een ander die het nodig heeft, de oude buurman helpen in de tuin of met zijn boodschappen. Het zijn dingen waarvan de meesten van ons hopen dat onze kinderen het later (of nu al) zullen doen. Maar hoe leer je ze dit aan?

Een empathisch en vriendelijk kind

Vaak zijn het de kleine dingen in het leven die voor een ander een groot verschil kunnen maken. Belangrijk dus om je kind dit al vroeg bij te brengen.

1. Een kaartje sturen

Een simpel kaartje kan een glimlach brengen op ieders gezicht. Laat je kind bijvoorbeeld kaarten maken voor mensen in het verzorgingstehuis of voor de oudere vrouw twee straten verderop.

2. Geef kleine donaties

Geef samen met je kind kleine donaties achter op verschillende plekken. De fooienpot in een restaurant of aan iemand die muziek maakt op straat.

3. Laat geheime briefjes achter

Laat aardige briefjes achter, bijvoorbeeld in een bibliotheek boek voor de volgende lezer.

4. Geef speelgoed weg

Je kind heeft ongetwijfeld veel speelgoed waar hij niet meer mee speelt. Breng hiervan samen wat naar het goede doel.

5. Bied hulp aan

Leer je kind om hulp aan te bieden aan vreemden. Bij het maken van een foto bijvoorbeeld als je ziet dat een stel een selfie maakt. Of bij het sjouwen van boodschappen naar de auto.

6. Bespreek emoties

Als je een boek leest, bespreek dan de emoties van de karakters met je kind. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen hierdoor een groter empatisch vermogen vormen.

7. Breng pakketjes rond

Stel samen met je kind een pakket samen voor buurtgenoten en breng dat rond om ze te verrassen.

8. Geef aan een goed doel

Laat je kind zelf bepalen welk goed doel hij belangrijk vindt en schenk daar een donatie aan.

9. Stickers plakken

Om bewuster bezig te zijn met iets doen voor een ander kun je een “sticker systeem” invoeren, laat je kind iedere keer dat het een goede daad doet een sticker plakken.

10. Wees het voorbeeld

Uiteindelijk ben jij het voorbeeld voor je kind. Wil je dat je kind opgroeit als een empatisch, vrijgevig en vriendelijk persoon? Zorg dan dat je dat zelf ook bent.

Lees ook:

Een milieuvriendelijke opvoeding geven aan je kids: zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme