Is jouw kind gewoon gevoelig of is er meer aan de hand? 9 HSP signalen

Kinderen Redactie 1 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Als je het vermoeden hebt dat jouw kind een hoogsensitief persoon (HSP) is, kan het fijn zijn om te weten hoe je het kunt herkennen. Zo kan jij hem(/haar) geven wat hij nodig heeft om op te groeien tot een zelfverzekerd iemand. HSP zijn is een bijzondere eigenschap! Om je een handje te helpen, heb ik de meest kenmerkende signalen voor je op een rijtje gezet.

Nog even in een notendop: hoogsensitiviteit is een combinatie van bepaalde karaktereigenschappen. Het is voor een HSP soms extra uitdagend om in deze drukke wereld te leven. Alle prikkels komen heftiger binnen en hebben meer tijd nodig om volledig verwerkt te worden. Het zou dus zomaar kunnen dat je kind plotseling een huilbui of woedeaanval krijgt, zonder dat daar direct aanleiding voor lijkt te zijn. Maar het maakt iemand vaak ook extra creatief, invoelend en fantasierijk. Dat zijn natuurlijk prachtige eigenschappen die je moet koesteren!

Is mijn kind hoogsensitief?

Déze signalen kunnen jouw vermoeden bevestigen:

1. Een rijk innerlijk leven

Een hoogsensitief kind ervaart emoties intenser dan gemiddeld, wat hem soms het gevoel kan geven te worden overspoeld. Daarnaast kan hij diep worden geraakt door muziek, kunst of de natuur. En ook kan hij urenlang heerlijk dagdromen en zich volledig verliezen in zijn fantasiespel.

2. Een sterke intuïtie en verbondenheid

Een kind dat HSP is voelt zich meestal erg verbonden met de natuur en met de mensen om hem heen. Hij is zorgzaam voor alles wat hem lief is. Soms lijkt het alsof hij werkelijk in rechtstreekse verbinding staat met zijn omgeving: zijn sterke intuïtie maakt dat hij dingen opmerkt en aanvoelt waar iedereen van staat te kijken.

3. Moeite met grenzen

Door het voelen van zo’n sterke verbondenheid, raken zijn eigen grenzen nog wel eens vervaagd. Hierdoor kan het hooggevoelige kind zelf over zijn grenzen gaan, of kan hij dit door een ander laten gebeuren. Iets wat hij zich vaak pas later realiseert, helemaal omdat hij als kind nog moet ontdekken waar zijn eigen grenzen nu precies liggen.

4. Prikkelgevoeligheid

Als HSP is iemand extra gevoelig voor onder andere harde geluiden, felle lichten, drukke plekken en stress. Maar ook voor subtielere prikkels zoals emoties en energieën van anderen. Een overmaat aan prikkels wil nog wel eens fysiek tot uiting komen. Wees alert op signalen als buikpijn en vermoeidheid, zodat je tijdig kunt ingrijpen. En leer je kind op latere leeftijd om dit zelf te doen.

5. Behoefte om alleen te zijn

Even alleen zijn en zich afsluiten is voor een hooggevoelig kind hét moment om al die prikkels van buitenaf uit te schakelen. Zo laadt hij zich op en kan hij de wereld weer aan. Laat hem dus vooral lekker in zijn eigen wereldje rondbanjeren als hij daar behoefte aan lijkt te hebben. Wellicht kan je in jouw huis een uurtje stilte-tijd invoeren: het uurtje waarop iedereen even echt wat voor zichzelf gaat doen in zijn/haar kamer. Win-win: want zo heb jij tijd om misschien even een boekje te lezen!

6. Bedachtzaamheid

Stel je een hoogsensitief kind een vraag? Dan kan het even duren voordat hij (een duidelijk) antwoord geeft: eerst moeten alle mogelijke afwegingen zijn gemaakt en moet de situatie helemaal doorvoeld en doordacht zijn.

Ook uit zichzelf denkt hij vaak en veel na over het leven. En stelt hij vragen waar je op jouw beurt het antwoord niet snel op weet.

7. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel

Onrecht en veroordelingen zijn dingen die een hooggevoelig kind maar moeilijk kan verdragen. Want als hij het onnodige leed ervan inziet, waarom doen anderen dat dan niet? Plichtsgetrouw als hij is zal hij een ander niet bewust tekort doen, teleurstellen of pijn doen.

8. Perfectionisme

Zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel maakt hem helaas niet alleen een dappere strijder voor wereldvrede; het maakt hem in zijn handelen en zelfbeeld ook erg perfectionistisch. Een aandachtspuntje, want je wilt niet dat je kind faalangst ontwikkelt.

9. Behoefte aan zingeving en ontwikkeling

Een hoogsensitief kind laat er geen gras over groeien: het leven moet zinvol zijn en hij is niet voor niets geboren! De keuzes die hij in het leven maakt zijn, vooral op latere leeftijd, dan ook vaak gebaseerd op zijn diepgewortelde behoefte aan zingeving en zelfontwikkeling.

Mooie eigenschappen

Zo zie je maar dat hoogsensitiviteit een palet aan soms lastige, maar vooral ook bijzonder mooie eigenschappen met zich meebrengt. Herken je jouw kind in bovenstaande voorbeelden? Dan kan het goed zijn dat hij een HSP is. Aan jou de mooie taak om hem met de juiste erkenning en begeleiding hierin, een sterke basis mee te geven voor een leven vol zelfvertrouwen, waardevolle talenten en zingeving.

Wil jij leren hoe je jouw kind bewust(er) opvoedt? Dan is de online cursus ‘Holistisch opvoeden’ iets voor jou! ZoMa geeft speciaal voor jou als lezer een korting van €100 euro met de kortingscode ZOMAPC520. De Cursus is dan te volgen voor 99 euro!

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen. Marjolein is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. In de opleiding tot holistisch therapeut leer je weer te leven vanuit je essentie, en dit vanuit licht en liefde door te geven aan je cliënten. Je kunt bij ZoMa Opleidingen tevens verschillende Reiki cursussen volgen en de online cursus Holistisch voeden.

Meer lezen over een hooggevoelig kind:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen