Heb je een gevoelig kind? Deze 6 signalen geven je een indicatie

Kinderen Susan Dalstra 17 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Voor alle ouders met een gevoelig kind dat de wereld net wat intenser lijkt te beleven dan anderen; er is een hoop hulp en informatie beschikbaar. Maar eerst is het belangrijk dat je bij je kind (hoog)sensitiviteit en gevoeligheid herkent. 

Gevoelig kind

Mary Sheedy Kurcinka schreef het boek Raising your spirited child: A Guide for Parents Whose Child Is More Intense, Sensitive, Perceptive, Persistent, and Energetic (ehm ja, een hele mond vol). Mary’s uitgangspunt is je kinds ‘problemen’ te leren ombuigen naar attributen. Ontmantel driftbuien door in te spelen op de triggers en breng je kind groot vanuit een positief perspectief. Haar motto: progressie, niet perfectie. Maar eerst: zes dingen waaraan je een gevoelig kind herkent.

1. Je kind is normaal, maar van alles een beetje ‘meer’

Een gevoelig kind is volgens Mary intenser, volhardender, alerter en vindt verandering moeilijker dan andere kinderen. Met dit kind is er nooit een saai moment. Bovendien zijn ze vaak ook een stuk wijzer voor hun leeftijd. ‘In een kamer vol tennisballen is het gevoelige kind de stuiterbal. Iedere sprong die andere kinderen maken, lift ze een stukje van de grond. Het gevoelige kind klapt na zo’n sprong tegen het plafond.’ Dat betekent dat je zo’n tien keer per dag van vreugde naar geprikkeldheid kunt stuiteren.

2. De kleinste dingen worden de grootste problemen

Als ouder is het enorm zwaar als alleen sokken aantrekken een struggle is. Wanneer hij ieder woord dat je zegt opvat als een afwijzing, wanneer macaroni in plaats van spaghetti al leidt tot drama en je in vijf jaar tijd meer openbare plekken met een overstuur kind moest verlaten dan de meeste ouders in een heel leven doen.

3. Een gevoelig kind reageert op alles

De kleinste geluiden, geuren, smaken, lichten, texturen en stemmingswisselingen; niks ontgaat ze. Ze raken snel overweldigd door verschillende sensaties. Ze door een winkelcentrum, musical uitvoering of familie-uitje loodsen zonder de nodige uitdagen en drama is een prestatie. Aankleden is een martelgang. Eén wispelturig draadje of een kriebelende trui maakt die kleren meteen ondraaglijk. Ze absorberen iedere sensatie en emotie als een spons – inclusief die van jou.

4. Ze zijn snel afgeleid

Stuur hem naar z’n kamer om zich aan te kleden en waarschijnlijk vind je hem ergens halverwege de trap omdat hij een spinnetje zag of bevangen raakte door de lichtinval. Als iets anders hun aandacht vangt, vergeten ze alles wat ze eigenlijk gingen doen. Ze van de voordeur naar de auto krijgen, kan al tien minuten duren en deze kinderen krijgen vaak te horen dat ze niet luisteren.

5. Je kan je nog geen seconde omdraaien

Vanaf het moment dat ‘ie wakker wordt tot het moment dat ‘ie in slaap valt, zijn ze bezig met frunniken, dingen uit elkaar trekken en ontdekken. Een onregelmatig, onvoorspelbaar slaappatroon hoort daar ook bij. Handjes in de lucht als iemand – inclusief jezelf – je kind ooit ‘wild’ noemde. Niet alle gevoelige kinderen hebben een hoog energiegehalte, maar bij degene die dat wel hebben, valt dat altijd als eerste op.

6. Al het bovenstaande raakt je

Voor alle ouders van gevoelige kinderen die extra aandacht nodig hebben: je bent niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat vijftien tot twintig procent van de kinderen onder het kopje ‘gevoelig’ of ‘temperamentvol’ kind valt. Jij draagt niet de schuld voor je kinds gedrag. Volgens Mary ben je maar een van de vele invloeden in je kinds leven. Ze benadrukt dat het juist belangrijk is voor jezelf te zorgen. Wanneer je zelf rustig bent, is het ook makkelijker om je kind te kalmeren. Dus: begin daar nog vandaag mee.

Hoe zit het eigenlijk bij jezelf? 22 tekenen dat je misschien hoogsensitief bent.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pure Wow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme