Vader schrijft: ‘Sorry schoonfamilie, dit jaar komen we niet met kerst’

Persoonlijk Redactie 18 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Clint doet dit jaar precies waar veel stiekem van dromen: met kerst gewoon lekker thuisblijven met het gezin. Geen schoonfamilie en in lichte stress het hele land doorkruisen maar thuis kerstfilms kijken en je misselijk eten aan kerstkransjes.

Pantoffels

‘Neem het niet persoonlijk, maar dit jaar pakken we het anders aan. Als in: we gaan niet rijden. En jij ook niet. Dit jaar vieren we kerst als gezin, alleen met ons vijven. Het wordt klein en alleen op ons gezin gericht. Geen chique kleren, alleen comfortabele truien zijn toegestaan. Mijn vrouw en ik zullen allebei rondlopen op pantoffels. De kinderen hoeven hun haar niet te kammen en niks van dit alles komt online. Niemand draagt een kersttrui tenzij-ie er op staat, maar dat betwijfel ik. Niemand trekt een feestjurk aan of doet een vlinderdas om.

Het eten zal goed zijn, maar niet fantastisch. Want fantastisch eten kost teveel tijd. De tv staat de hele dag aan met een non-stop marathon van kerstfilms. Op de tafel ligt een puzzel, mijn vrouw met haar bril in haar haren gestoken, mijn zoon en dochter staand op een stoel, naar voren leunend met een puzzelstukje in hun hand. In de woonkamer ligt een heel assortiment aan bordspelletjes op de grond.

We maken voor niemand schoon. Ik ga de plinten niet afstoffen of de trap stofzuigen. De kerstboom is verlicht en overal ligt cadeaupapier.

Stress

Waarom we dit doen? Omdat ik er klaar mee ben. Ik ben klaar met het ruzieën over vrije dagen opnemen voor de feestdagen. Ik ben klaar met de stress van uren in de auto zitten op weg naar familie terwijl drie kinderen bekvechten over het feit dat ze elkaars lucht inademen. Ik ben klaar met het managen van hun blaas, de ruzies over wie het laatste chipszakje heeft opgegeten en met al mijn yoga-moves uitvoeren om het melkflesje van mijn vierjarige aan te reiken.

Ik ben klaar met geld sparen om te reizen, geld sparen voor kerst om mooi gekleed te verschijnen terwijl de familie verspreid door het huis zit omdat ze elkaar helemaal niet zo mogen, maar ze aardig doen omdat het kerst is.

‘Niet waard’

Ik ben klaar met het huis schoonmaken voor familie en schoonfamilie die nooit onder de indruk is omdat hun standaard te hoog is als je een jong gezin hebt dat poept, plast en koekkruimels van hun gezichtjes blaast. Ik ben klaar met de stress van het koken van een fantastische maaltijd voor kinderen die nog niet de helft opeten.

Het is het niet waard.

Dit jaar nemen we dus een break. We doen ons eigen ding en het wordt lui en comfortabel. Met een voorraad snoep, ijs en eten dat uit dozen komt. We knuffelen op de bank en praten over school, vrienden, Minecraft, prinses Twilight Sparkle en wat dan ook in ons op komt. We sluiten de deuren, draaien de verwarming omhoog en genieten van elkaar omdat we daar eerlijk gezegd anders nooit aan toe komen omdat het leven zo druk is.

Egoïstisch zonder schoonfamilie

Ik heb twee banen. Mijn vrouw werkt fulltime. De kinderen hebben huiswerk, voetbal en gym en het laatste wat we kunnen gebruiken is reizen of proberen anderen te imponeren. Op een goede doordeweekse dag heb ik twee uur met mijn gezin. Op een slechte zijn dat er nul. En weet je: daar baal ik van. De gedachte dat ik de feestdagen doorbreng met alleen mijn gezin, zonder stress, maakt me enthousiaster over kerst dan ik sinds mijn eigen jeugd ooit ben geweest.

Zijn we egoïstisch? Ik weet het niet. Misschien. Maar soms moet je als ouder een beetje egoïstisch zijn. Je moet vechten voor de knuffels en de tijd waarin je gewoon samen een gezin kan zijn. Wanneer ik er zo over denk, voel ik me helemaal niet zo schuldig.

Ik zeg niet dat ik familie of schoonfamilie wegstuur als ze onverwacht voor de deur staan. Maar als ze er wel zijn, kunnen ze maar beter hun pyjama meenemen en hun zorgen bij de voordeur laten. Dit wordt een ouderwetse kerst vol lol waarin we niets anders doen dan een familie zijn.’

Kom je niet onder je schoonfamilie uit en wil je het wel gezellig houden? Debatexpert Roderik van Grieken vertelde vorig jaar aan de Volkskrant dat je het beste praten over de gemene deler tussen jou en je schoonfamilie, namelijk je partner. Vraag hoe hij of zij was als kind, of er grappige anekdotes waren en of er nog dingen zijn over hem of haar die je nog niet weet. Kom je er dan nog niet uit? Met deze 5 tips komt het goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme