Is je kind hoogsensitief? Zo voorkom je dat hij overprikkeld raakt door school

Kinderen Lisa van den Akker 5 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Naar school gaan is voor heel veel kinderen vermoeiend. Er zijn continu prikkels en dan moet je ook nog eens luisteren en je concentreren. Maar voor sommige kinderen is het nog lastiger, kinderen die hoogsensitief zijn hebben namelijk nog meer last van al die prikkels op school.

Hooggevoelige ofwel hoogsensitieve kinderen meer moeite met het verwerken van prikkels. Ze zijn gevoeliger en denken langer na over dingen. Een hoogsensitief kind raakt sneller overspoeld door emoties, want hij of zij heeft meer tijd nodig om hetgeen wat ze zien, voelen en horen te verwerken. Misschien denk je nu dat het daardoor onmogelijk is voor je kind om met succes naar school te gaan. Maar dat is niet waar. Ook hoogsensitieve kinderen kunnen het leuk hebben op school zonder altijd overprikkeld te raken.

Hoogsensitief kind op school

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind met veel plezier en succes naar school gaat? Deze tips helpen je.

1. Maak een goede start

Weet jij al voordat je kind start op de basisschool dat hij hoogsensitief is? Bespreek dit dan van te voren met de school. Vraag naar hun ervaringen met hoogsensitieve kinderen en bepaal op basis daarvan of deze school bij jullie past.

2. Licht de leraar in

Niet alle leraren zullen bekend zijn met hoogsensitieve kinderen, laat staan met jouw hoogsensitieve kind. Ga daarom het gesprek met de leraar aan, bespreek de gevaren en valkuilen van jouw kind. Vertel wat je kind juist wél fijn vindt en maak samen met de leraar een plan van aanpak. Zo heeft je kind meer kans op een passende behandeling op school.

3. Bereid je kind voor

Kinderen die hooggevoelig zijn vinden nieuwe en onbekende dingen vaak extra spannend. Bereid je kind daarom goed voor op school. Laat je kind al een keer kennismaken met de leraar voordat hij naar school gaat. Vraag ook of jullie na een keer in het lege lokaal mogen kijken voordat je kind (weer) naar school gaat. Zo weet hij precies waar hij aan toe is.

4. Wees de advocaat van je kind

Jij zult voor je kind op moeten komen als het hem teveel wordt, of als er zaken niet goed gaan. Iedere keer weer.

5. Blijf communiceren

Als je kind eenmaal op school zit is het belangrijk te blijven communiceren met de leraar. Bespreek hoe jullie beiden vinden dat het gaat en bekijk hoe het eventueel beter kan.

6. Vertrouw op je instinct

Jij kent je kind beter dan wie dan ook, vertrouw daarom op je instinct. Als jij het gevoel hebt dat je kind iets anders nodig heeft op school dan dat het nu krijgt ga er dan vooral mee aan de slag.

7. Weet wanneer het genoeg is

Dat geldt voor de momenten dat je kind een dagje rust nodig heeft, maar ook als het echt niet gaat op school. Wees niet bang om opzoek te gaan naar alternatieve scholen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Happy sensitive kids

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen