8x dingen die je kunt schoonmaken met citroen

Lifestyle Lisa van den Akker 1 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Bij citroenen denk je misschien aan cocktails, dressings of spa rood. Maar je hoeft het gebruik van citroenen niet tot de keuken te beperken! Citroen is namelijk veel multifunctioneler dan jij waarschijnlijk denkt. Wist je bijvoorbeeld dat je deze acht dingen kunt schoonmaken met citroen?

‘Schoonmaken met citroen?’ hoor ik je denken. Maar ja, het is écht waar. Citroen wordt niet voor niets in heel veel kant en klare schoonmaakmiddelen gebruikt, naast de frisse geur is het namelijk ook nog eens een fijn schoonmaakmiddel.

Dingen die je kunt schoonmaken met citroen

When life gives you lemons…

Vieze geurtjes

Ruikt het niet zo fris in je koelkast of prullenbak? Of kan de badkamer wel een opfrisbeurtje gebruiken? Citroen is een natuurlijk middel om vieze geurtjes te verdrijven. Kook een pannetje water met een paar schijfjes citroen en laat het even stomen op de plek waar het niet zo lekker ruikt. Voor je het weet zijn de nare geurtjes verdwenen.

Kalkaanslag

Citroen is zuur en daarmee is het perfect om kalkaanslag te verwijderen. Wrijf een halve citroen over je douchekop of kraan, laat het even intrekken en spoel het vervolgens af. Je zult zien dat alle kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Vlekken

Ken je dat? Van die gele plekken in de oksels van je witte shirt? Jakkes. Door er met een halve citroen overheen te wrijven licht je de plek op. Even in de wasmachine en er is niets meer van te zien.

Ook vlekken van olie, bessen of wijn kun je verwijderen met citroen. Maak daarvoor een mengsel van citroensap en zout. Smeer het mengsel op de vlek en was daarna volgens voorschriften.

Lijmresten

Heeft je kind stickers geplakt op de deur of op het raam en krijg je die lijmresten maar niet weg? Niet getreurd, ook hier biedt citroen de oplossing. Wrijf met een halve citroen over de plek en poets het daarna na met een sopje. Je zult zien dat je de lijmresten zo kunt wegvegen.

Aangekoekte pannen

Als je de pan iets te lang hebt laten staan met een aangekoekte laag op de bodem kun je dit oplossen met citroen. Doe wat water en citroensap in de pan en breng het water aan de kook. Even laten pruttelen en je kunt de aangekoekte resten eenvoudig eruit halen.

Meer natuurlijke schoonmaaktips? 10 x dingen die je kunt schoonmaken met ‘gewone’ azijn

Snijplank

Het is belangrijk je snijplank goed schoon te houden, zeker als je met vlees en vis werkt. Met citroen kun je de snijplank op een veilige manier ontsmetten. Wrijf de citroen stevig over het oppervlak en boen de plank na met een sponsje.

Ramen en spiegels

Vieze en doffe ramen en spiegels zijn verleden tijd. Vul een emmer met een halve liter water en voeg hier vier eetlepels citroensap aan toe. Daarna kun je de ramen en spiegels volgens de normale manier schoonmaken. Ze zullen stralen als nooit tevoren.

Magnetron

Ook de magnetron kun je schoonmaken met citroen. Zet een schaaltje met citroensap en wat water in de magnetron. Zet de magnetron voor vijf minuten aan. Daarna kun je de oppervlakken makkelijk met een doekje afnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Leuke Geit

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen