10 x dingen die je kunt schoonmaken met “gewone” azijn

Lifestyle Lisa van den Akker 25 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Bijna iedereen heeft wel een fles azijn in zijn keukenkastje staan. Wellicht voor je dressings of een ander gerecht. Maar wist je dat je gewone azijn ook prima kunt gebruiken om schoon te maken? Schoonmaken met azijn is goedkoop en natuurlijk en dus vriendelijk voor zowel je portemonnee als het milieu.

Vraag aan je moeder, buurvrouw, oma of tante waarvoor je azijn kunt gebruiken en er komen ongetwijfeld hele handige ouderwetse schoonmaaktips naar boven. Azijn wordt namelijk al decennia lang door vrouwen (en mannen) gebruikt in het huishouden. Wat je er dan allemaal precies mee kan? Wij zetten het voor je op een rij.

Dingen die je kunt schoonmaken met “gewone” azijn

Je wist het misschien nog niet, maar deze tien dingen kun je perfect schoonmaken met gewone azijn.

1. Als wasmiddel

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je vuile was kun je perfect schoonmaken met azijn. En nee, het ruikt daarna echt niet zuur. Sterker nog, azijn verwijdert geurtjes! Gebruik bij een extra vuile was een kopje (natuur) azijn. Het maakt de was schoner, het ontkalkt de machine en de was wordt ook nog eens lekker zacht. Het beste doe je de natuurazijn in het bakje van de voorwas.

2. De kraan

Heb je last van kalkaanslag op je kraak of douchekop? Dan kun je ook prima azijn gebruiken. Je kunt het direct wegpoetsen met een doek of spons met wat onverdunde azijn erop. Bij hardnekkige kalk de azijn een nachtje in laten trekken door een doek gedrenkt in de azijn om de kraan te wikkelen. Of de losse onderdelen een nachtje in een bakje met azijn laten staan.

3. Chroom

Heb jij items of onderdelen van chroom in je huis (of op je auto)? Je laat ze weer lekker shinen door ze op te poetsen met een doekje met onverdunde azijn erop. Het resultaat is oogverblindend.

4. Pannen

Je pannen een dagje (of een paar dagen) te lang laten staan met een vette aangekoekte laag erin? We kennen het. Gelukkig kun je ook hiervoor perfect azijn gebruiken. Giet een laagje azijn op de bodem van de pan en laat het even weken. Vervolgens kun je de aangekoekte resten eenvoudig verwijderen met een spons of afwasborstel.

5. Ramen en spiegels

Vlekken op je ramen van vette kinderhandjes poets je zo weg met een beetje (eventueel verdunde) azijn. Je ramen of spiegels zijn direct weer kraakhelder en glanzend schoon.

6. Magnetron

Heb je last van een vettig laagje in je magnetron? Azijn is hiervoor de oplossing.  Zet een bakje met azijn in de magnetron, verwarm deze enkele minuten op vol vermogen. En je maakt de magnetron makkelijker schoon. Bonus: de vieze geurtjes zijn ook meteen verdwenen.

7. Roest

Roestplekken lijken soms onmogelijk om te verwijderen, toch lukt het vaak wel met azijn. Laat het een nachtje weken in de azijn of omwikkel het met een in azijn gedoopte doek. En de volgende dag kun je de roest meestal zo wegvegen.

8. Schimmel

Schimmel in de badkamer, wc of keuken is vervelend en bovendien niet gezond. Gelukkig werkt azijn schimmeldodend. Niet alleen voor de schimmels in de badkamer trouwens. Ook schimmels op planten en bij schimmelnagels kun je azijn inzetten!

9. Groene aanslag

Heb je last van groene aanslag op je terras? Ook dit verdwijnt eenvoudig met azijn. Let wel op wanneer de tegels kalk bevatten. Dan kun je beter geen azijn gebruiken, want azijn is zuur en tast kalk aan.

10. De wc

Heb je last van kalkaanslag in de wc? Giet er een kwart tot hele fles azijn in, een nachtje laten intrekken en de kalkaanslag is verdwenen. Heb je last van erg hardnekkige kalkaanslag, dan zonodig de behandeling herhalen.

Lees ook:

10x dingen die je kan schoonmaken met baking soda

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Slim huishouden

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen