Gaan jouw kamerplanten snel dood? Dit zijn tips om ze ‘s winters langer in leven te houden

Lifestyle Eva ten Wolde 25 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Heb jij de dood van een geliefde kamerplant op je geweten? Je bent niet de enige, want er sterven ieder jaar ruim 16 miljoen kamerplanten in Nederland. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de dagen kouder en donkerder worden. Er zijn namelijk veel plantenmama’s die niet weten hoe ze hun groene vriendjes het hele jaar door moeten verzorgen.

Gun je de andere kamerplanten een langer en gelukkiger leven? Met deze tips zorg je ervoor dat de andere planten in huis de winter en herfst wél overleven.

Geef je kamerplanten de liefde die ze nodig hebben

Groene vingers in 3, 2, 1…

1. Wees zuinig met water

In de wintermaanden hebben kamerplanten minder water nodig dan in de zomermaanden. Dit komt doordat de planten nauwelijks groeien in deze koude periode.

Als een plant te veel water krijgt in het rustseizoen, gaan de wortelen uiteindelijk rotten. De plant weet namelijk niet waar het overtollige water heen moet en hierdoor blijft er een laag water onder in de pot staan…

2. Geef de kamerplanten lauwwarm water

Een flinke plons koud water is niet goed voor de groei en gezondheid van kamerplanten. De planten in huis zijn kieskeurig, want ze krijgen hun water het liefst op kamertemperatuur geserveerd.

Dat is ook niet zo vreemd, want veel planten komen uit tropische gebieden. De neerslag die daar valt, heeft een aangenaam temperatuurtje van zo’n 20 graden.

3. Zorg voor voldoende zonlicht

Je bent niet de enige die baalt van het winterse weer, want dat doen de planten in huis ook. Als de dagen korter en grijzer worden, snakken de kamerplanten naar meer zonlicht.

De planten willen in deze periode op een lichtere plek staan, maar niet direct naast het raam. Er komt namelijk een hoop koude lucht van een raam af. De groene vriendjes vinden het daarnaast prettig om iedere week een kwartslag om te draaien, want op deze manier krijgt elke kant evenveel zonlicht.

4. Pas op met de verwarming

Het wordt buiten steeds kouder, dus de verwarming mag ook weer een graadje hoger. Het is alleen belangrijk dat je je botanische huisgenoten uit de buurt van de kachel houdt!

De kamerplanten worden namelijk niet mooier van de droge lucht van de verwarming. De bladeren gaan hierdoor bijvoorbeeld uitdrogen, verkleuren en misvormen.

5. Ga de kamerplanten niet verpotten

Gun de kamerplanten een beetje rust in de wintermaanden. Het is geen pretje voor de planten als ze plotseling met hun wortels in nieuwe, ijskoude grond komen te staan.

Het verpotten van planten is heerlijk tijdverdrijf, maar het is beter om dit in het voorjaar te doen.

6. Gebruik geen plantenvoeding

Plantenvoeding is het ideale middel om de groene vriendjes een boost te geven, maar in de winter doe je de planten hier géén plezier mee. Waarom?

De kamerplanten groeien bijna niet in de koude maanden. En om deze reden weten de planten ook niet wat er met de extra voeding moet gebeuren…

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen