Redactie
Redactie Body 18 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit gebeurt er in je hersenen als je liefde of lust voelt

Je brein is het meest sexy orgaan. Verlangen, genot en dat ultieme orgasme: het gebeurt allemaal in je hersenen. Die sturen knuffelhormonen en genotsstoffen aan. Dit zijn de 5 belangrijkste spelers die zorgen voor liefde of lust.

Dit artikel verscheen eerder op Relatieplanet.nl.

Dopamine

Dopamine wordt ook wel de boodschapper van passie genoemd. Deze neurotransmitter veroorzaakt genot en blijdschap en komt vrij bij onder meer verliefdheid.

Is de verliefdheid weggeëbd? Geen nood. Een regelmatige vrijpartij inclusief orgasme geeft verliefde gevoelens een tijdelijke slinger. Want vlak voor en tijdens een orgasme komt er een wagonlading dopamine vrij.

Oxytocine

Dit hormoon schept een vertrouwensband en staat ook bekend als het knuffelhormoon, omdat het een gevoel van vertrouwen en verbondenheid geeft en stress vermindert. Vlak voor en tijdens een orgasme komen er grote hoeveelheden oxytocine vrij.

Endorfine

Lichaamseigen morfine. Dit plezierstofje werkt pijn onderdrukkend en zorgt voor een gevoel van geluk en euforie. Het kan worden opgewekt door te zoenen, want een fikse zoenpartij triggert het endorfinesysteem. En er komt ook nog eens een stoot van het eerdergenoemde dopamine vrij. Heel genotvol dus.

Testosteron

Dit mannelijke geslachtshormoon wordt in verband gebracht met een hoge seksuele drift. Voor de duidelijkheid: dit hormoon gééft geen zin, maar maakt het makkelijker om opgewonden te worden en zin te krijgen. Het wakkert de seksdrift aan, maar er moeten wel eerst prikkels zijn om opgewonden van te worden.

Wie denkt dat testosteron een typisch mannelijk hormoon is, heeft het mis. Vrouwen hebben in hun bloed zelfs tien keer zoveel testosteron als oestrogeen, het zogenaamde vrouwelijk geslachtshormoon.

Hoewel verminderde sekslust een klacht is die bij een testosterontekort past, houdt het libido geen gelijke tred met de hoeveelheid testosteron in het lichaam. Testosteron is niet de enige factor die belangrijk is bij zin in seks.

Hoe het ook gesteld is met je hormonale huishouding, als je uitgekeken bent op je partner, word je niet ineens hitsig.

Oestrogeen

Vrouwelijk geslachtshormoon, maar zowel mannen als vrouwen hebben het. Een hoge productie van oestrogenen, verlaagt de seksuele drift. Maar het is tegelijkertijd ook noodzakelijk voor opwinding. Want oestrogeen is nodig voor de werking van testosteron. Mannen en vrouwen met een oestrogeentekort zijn minder gevoelig voor seksuele prikkels.

Oestrogeen is ook belangrijk voor vaginale lubricatie. Want dit hormoon is verantwoordelijk voor de werking van de vasoactive intestinal polypeptide dat op zijn beurt wordt geproduceerd in het hersendeel de hypothalamus en geilheid naar vaginale lubricatie vertaalt. Dan weet je dat ook weer.

Relatieplanet.nl is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

Bronnen: Liefde, wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere van Mark Mieras. Dirty Minds, how our brains influence love, sex, and relationships van Kayt Sukel. Seks, een leven lang leren van Rik van Lunsen en Ellen Laan.

Dit vind je misschien ook leuk:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er in je hersenen als je liefde of lust voelt
Sluiten