Onderzoek toont aan dat Nederlanders weinig kennis hebben over de werking van de hersenen – en dat is zorgelijk!

Gezondheid Eva ten Wolde 19 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Uit een recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander weinig kennis heeft over de werking van de eigen hersenen. De resultaten zijn schokkend, want de beperkte breinkennis is de bron van verschillende gezondheidsproblemen.

Breinexpert Charlotte Labee is om deze reden vastberaden om de breinkennis bij te schaven – vooral bij jonge kinderen.

Onderzoek naar breinkennis: de resultaten en aanpak

De beperkte breinkennis moet nodig worden aangepakt, want het is één van de oorzaken van toenemende mentale problemen. Het is een feit dat op dit moment ongeveer 85%(!) van de millenials last heeft van depressieve klachten.

Breinexpert Labee wil dit ernstige probleem aanpakken. Dit doet ze niet alleen door de onderzoeksresultaten te presenteren aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar óók door een grootschalige scholencampagne te voeren.

De opvallende uitkomsten van het onderzoek

Het onderzoek toont ten eerste aan dat slechts 7% van de Nederlanders weet dat dementie in veel gevallen kan worden voorkomen. Gezonde voeding speelt hier onder andere een belangrijke rol in.

En dan haken we meteen even in op voeding, want ruim 90% van de mensen is niet op de hoogte van het feit dat 85% van het voedsel in de supermarkt slecht is voor de hersenen. Er zit in veel van deze producten namelijk te veel vet, zout of suiker.

Het is ook opvallend dat niet meer dan 18% van de Nederlanders weet dat er een duidelijk verband is tussen nachtrust en werkplezier. Een slechte nachtrust kan het werkplezier namelijk met 50-60% verminderen.

Er kampen bovendien meer mensen met een burn-out dan je zou denken. Een krappe 10% van de deelnemers wist te benoemen dat ongeveer 46-55% van de Nederlanders rondloopt met burn-outklachten.

Er waren uiteindelijk drie groepen die het hoogst scoorden met hun kennis over de hersenen: vrouwen, hoogopgeleiden en deelnemers tussen de 25 en 39 jaar.

Breincampagne en gastlessen op scholen

Breinexpert Labee zou willen zien dat breinkennis een vast onderdeel van het lesprogramma op scholen wordt.

Het is een feit dat er ook steeds meer kinderen zijn die last krijgen van mentale klachten. Dit komt onder andere door weinig beweging, slaap en gezonde voeding. ‘Door kinderen op jonge leeftijd te leren dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen, zijn ze eerder bestand tegen de overvloed aan prikkels in deze moderne maatschappij,’ stelt Labee.

Er zullen in 2021 op verschillende scholen gastlessen worden gegeven. In de tussentijd wordt er hard gewerkt aan een lesprogramma waar scholen zelf mee aan de slag kunnen. Dit zal onder andere bestaan uit breintips die kinderen in de praktijk kunnen toepassen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen