Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kinderen 16 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

De puberteit: wanneer begint het en wat gebeurt er in dat puberbrein?

Na het tiende levensjaar komt je kind in de puberteit. Bij meisjes start dat wat eerder dan jongens. Je kind maakt lichamelijke veranderingen door, kan humeurig en onzeker zijn en zich ineens erg tegen je afzetten. Wat gebeurt er allemaal in dat lijf en koppie van pubers en wat is een gemiddelde puberteit leeftijd?

We vertellen wat je als ouder kunt verwachten.

Puberteit leeftijd

Meisjes komen volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid gemiddeld rond 10,5 jaar in de puberteit. Het puberen vindt meestal tussen 9 en 12 jaar plaats. Daarna vindt de groeispurt plaats, bij meisjes rond hun dertiende levensjaar. De borstontwikkeling van meisjes begint op het 10,7e levensjaar. Tussen het tiende en vijftiende levensjaar start de menstruatie van jonge meisjes.

Bij jongens begint de puberteit wat later: zij beginnen rond 11,5 jaar te puberen. De bijbehorende groeispurt start één of twee jaar later.

Wat merk jij van de puberteit?

Zowel lichamelijk als in gedrag maakt je kind een verandering door. Tijdens de puberteit krijgen kinderen namelijk de behoefte om zelfstandiger te worden. Ook zullen ze zich bezighouden met hun identiteit. Daarom zullen ze zich afzetten tegen jou als ouder.

Dit kan het moment zijn dat je als ouder realiseert dat je je kind een beetje los moet laten. Advies van hun ouders nemen pubers namelijk niet meer zo snel aan.

Wat gebeurt er in dat puberbrein?

Het puberbrein is in ontwikkeling. De hersenen maken een soort snoeiproces door om alleen de nuttige verbindingen te behouden. Dat gaat niet in alle hersengebieden tegelijk: de emotionele gebieden zijn eerst aan de beurt en worden extra geprikkeld door hormonen. Daarna zijn de rationale hersengebieden aan de beurt. Het puberbrein is dus letterlijk uit balans en dat zul je als ouder merken!

Het humeur van je kind is namelijk ineens hartstikke veranderlijk. Waar je zoon of dochter eerst de slappe lach heeft, kan hij of zij een half uur later chagrijnig zijn. Je kind kan heftig reageren op dingen: echt puberen dus. Dat kan leiden tot conflicten thuis. Ook slapen pubers graag en veel. Soms zien ouders dat hun kind zich op school niet goed of zelfs maar slecht kan concentreren.

Wat kun je als ouder doen?

Zit je weleens met je handen in het haar vanwege je puber? Misschien vind je het moeilijk om je zoon of dochter los te laten. Toch is het goed om hem of haar op sommige vlakken meer verantwoordelijkheid te geven. Wees dus niet te controlerend of beschermend.

Tegelijkertijd zijn pubers gebaat bij goede afspraken en structuur. Met positiviteit bereik je meer. Dat komt doordat het puberbrein gevoelig is voor beloning.

Blijf altijd in gesprek met je kind en houd een oogje in het zeil. Het is belangrijk dat je altijd weet waar je kind is. Onderzoek wijst namelijk uit dat kinderen daardoor minder snel in de problemen komen. Kinderen met foute vrienden en weinig toezicht komen sneller in de problemen.

Meer lezen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme