Komen de kiezen van je tweejarige kind door? Zo ga je ermee om!

Kinderen Maaike van de Graaf 16 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Mocht je kindje twee jaar zijn dan is er een grote kans dat binnenkort zijn kiezen doorkomen. Dat kan behoorlijk gevoelig en pijnlijk zijn en een aantal dagen duren. Als ouder sta je redelijk machteloos toe te kijken, maar toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

We delen wat tips waardoor je je kindje goed kan steunen tijdens het doorkomen van zijn kiezen.

Kiezen van kind komen door

We hebben het allemaal meegemaakt: tanden die zich door het tandvlees wurmen omdat ze doorkomen. Het kan zorgen voor gevoeligheid en kleine zwellingen in je gebit. Vaak duurt het zeven dagen voordat een tand volledig is uitgekomen, wat betekent dat je kindje er ruim een week last van kan hebben.

Vaak zijn kindjes – wanneer hun tandjes uitkomen – hangerig en vermoeid. Het fijne van het doorkomen van de kiezen is dat het gebeurt wanneer je kindje al een jaar of twee is. Op die leeftijd kunnen ze namelijk goed aangeven waar ze last van hebben. Als ouder weet je dan hoe het komt dat je zoon of dochter wat meer huilt dan normaal.

Tips

Hoewel je niks kunt veranderen aan het doorkomen van de kiezen, zijn er wel een aantal tips om de pijn bij je kind te verzachten.

Schaf een bijtring aan

Een bijtring kan ervoor zorgen dat de pijn van de doorkomende tandjes wordt verzacht. Doordat je kindje door het bijten druk zal voeren op de plek waar het tandje pijn komt, zal het de pijn kalmeren. Zorg er overigens dat je geen bijtring met vloeistof aanschaft, die hebben namelijk kans om open te barsten.

Geef je kind gekoeld voedsel

Kou vermindert de ontsteking in het gebied waar het tandje doorkomt. Daarnaast kan de druk van het kauwen ook helpen tegen de pijn. Geef je kind daarom ook af en toe een heerlijk koud appeltje of een stukje frisse komkommer. Voor even zal de pijn dan wat minder zijn.

Gebruik eventueel medicijnen

Mocht je kindje echt vergaan van de pijn, dan kun je ervoor kiezen om je zoon of dochter een paracetamol te geven. Uiteraard wel van tevoren de bijsluiter lezen en niet meer geven van de maximale toegestane hoeveelheid.

Mocht jouw kindje nog niet al zijn tanden hebben, geen zorgen. Ieder kind heeft z’n eigen tempo en rond de derde verjaardag heeft een kind normaal gesproken alle tanden en kiezen. 

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme