Heb je een lager libido na je bevalling? Dit is wat je eraan kunt doen

Persoonlijk Gina Koninkx 17 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Als jij en je partner net een baby hebben gekregen is het vinden van tijd voor elkaar om intiem contact te hebben best een uitdaging. Jullie zijn moe, gaan liever slapen en moeten er gewoon even niet aan denken om seks te hebben, en jij misschien nog wel meer dan je partner. Eén van de oorzaken daarvan kan zijn een verminderd libido na de bevalling.

Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je dat lagere libido terug kan krijgen. Er zijn namelijk een aantal dingen die je voor jezelf of samen met je partner kunt doen zodat jullie je intieme momenten weer terug krijgen.

Laag libido, pijn tijdens de seks en een droge vagina

In 2018 is er onderzoek gedaan naar het hebben van intimiteit na een bevalling. De helft van de 832 deelnemende vrouwen gaf aan dat ze een verminderd libido hadden na de bevalling. 43 Procent van de ondervraagde vrouwen had last van een droge vagina en 37,5% van de vrouwen kreeg last van pijn tijdens de seks (dyspareunia) van het moment na de bevalling tot zes maanden daarna.

Neem de tijd voor je lichaam om te helen

Het is belangrijk dat je je lichaam na de bevalling tijd geeft om te helen. Er ontstaat soms het idee dat je lichaam zo snel mogelijk weer “back in shape” moet zijn (mede door social media) en dat alles (dus ook je seksleven) na de bevalling zo snel mogelijk weer op de rit moet zijn. Dat kan niet en dat hoeft niet.

Je lichaam heeft tijd nodig om zowel fysiek als mentaal te herstellen van de afgelopen negen maanden én jullie nieuwe leven (met kindje). Ze zeggen niet voor niks negen maanden op, negen maanden af.

Het is soms moeilijk als je partner, die niet bevallen is, dat niet begrijpt. Maar het is dus belangrijk dat je duidelijk aangeeft hoe jij je voelt. Als je je niet begrepen voelt door je partner hierin kan dat namelijk leiden tot het nog minder zin hebben in seks.

Fysiek en mentaal helen

In andere woorden, zorg ervoor dat je je eerst weer fijn voelt en je lichaam de tijd geeft om te helen, hoe lang of kort je daar ook voor nodig hebt. Dat verschilt natuurlijk per persoon. Als het niet zozeer om het fysieke gaat (zoals lichamelijke pijn) maar meer om het mentale, ligt dat zeer waarschijnlijk aan de hormonale veranderingen die je lichaam doormaakt. Ook dat heeft tijd nodig.

Tip: zorg ervoor dat jij en je partner ruimte en tijd vrijmaken voor elkaar. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie eens in de twee weken een date night hebben en houd je daar ook aan. Dat kan ervoor zorgen dat het gevoel en de ruimte voor intimiteit (waaronder seks) weer terugkomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen