Wat betekent groen snot nou echt?

Gezondheid Rachelle Abbas 15 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Snot, we hebben het allemaal. Als je snotverkouden bent wil het nog wel eens voorkomen dat het slijmachtige wat groen opkleurt. Mijn oma zei altijd dat dat een teken was van een ontsteking. Dan pas was je écht goed verkouden.

Maar is dat wel zo? Wat zegt groen snot, en is het een kleur die je vertelt hoe erg een verkoudheid is? Wij zochten het voor je uit!

Wat is snot?

First things first: snot (en slijm ook trouwens) kan voorkomen in een aantal kleuren. Van doorzichtig tot groen en zelfs roodbruin. Snot ontstaat uit slijmklieren in je neus, bijholten en keel. Die klieren produceren slijm, ook als je niet verkouden bent. Het slijm komt naar beneden door trilharen in je neus en keel. Dat slik je iedere dag door (jep, echt). En dat niet alleen, alle ingevangen stofdeeltjes en ziektevervangers neem je ook mee naar binnen. Meestal – als je bijvoorbeeld in de kou loopt, last hebt van je hooikoorts of in een stoffige omgeving bent – is de kleur van je snot doorzichtig.

Groen snot: dit betekent het

Toch wil het voorkomen dat je snot geel/groen is. Meestal als je al een paar dagen goed verkouden bent. Mijn oma vertelde dus altijd dat dit wijst op een bacteriële infectie. Maar dat is niet waar, in ieder geval niet altijd. NRC schreef bijvoorbeeld over het feit dat in de Nederlandse huisartsenrichtlijnen is meegenomen dat de kleur van snot en slijm, niet van invloed mag zijn op de beslissing om antibiotica voor te schrijven. De kleur doet er dus niet toe. En dat komt weer voort uit een onderzoek waaruit blijkt dat er bij bacteriële infecties wel wat vaker sprake is van groen slijm, maar dat er net zo goed bacteriën in doorzichtig snot kunnen zitten.

Wat je dan moet doen als je snot groen is en je maar niet van je verkoudheid af komt? Het toch maar gewoon uitzitten lijkt de beste optie. Verkoudheid gaat vrijwel altijd over – tenzij je natuurlijk dagenlang koorts hebt of last hebt van een longontsteking. Waarom je snot dan de ene keer transparant is en de andere keer groen? Dat heeft te maken met het feit dat de gele en groene kleur voortkomt uit een enzym uit dode cellen van je eigen afweersysteem. Daarmee zeg je dus eigenlijk dat groen snot laat zien dat je een goed-werkende afweer hebt, zegt de NRC.

Weten we dat ook weer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme