Sherita Jager
Sherita Jager Kinderen 18 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Slechte smoesjes om niet met je kinderen te reizen (en waarom ze niet gelden)

Die wereldreis? Een hike door de bergen? Het ontdekken van je roots? Met een beetje creativiteit, flexibiliteit en planning, kan reizen met kinderen een geweldig avontuur zijn voor de hele familie.

Toch doen we het veel minder dan we zouden willen. Want ja, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom reizen met kinderen een slecht idee is. Maar die redenen zijn vaker slechte smoesjes dan gegronde redenen die echt ergens op gebaseerd zijn. Ben jij schuldig aan deze excuses?

Het gooit de routine overhoop

Absoluut, regelmaat is belangrijk en er zijn maar weinig kinderen die goed kunnen omgaan met een onregelmatig schema. En als je eindelijk dat slaapje op een vast tijdstip hebt, doe je alles om dat zo te houden. Maar reizen én een regelmaat aanhouden gaan goed samen. Het vergt een goede planning en extra services – reiswiegje, hotelwiegje – maar met een beetje creativiteit kun je de routine van je kind gewoon aanhouden tijdens het reizen.

Ze zullen zich er niets meer van herinneren

De ervaring van reizen met kinderen verandert per leeftijd. De Chinese Muur zien met een slapende baby, een lopende peuter of een nieuwsgierig schoolkind zorgt telkens voor een andere ervaring. Maar reizen als familie zorgt voor een sterke band en is een kans om de wereld te leren kennen.

Zal een driejarige Tokyo onthouden? Misschien niet, maar herhaaldelijk reizen zorgt voor een herinnering aan ervaringen, geluiden, geuren en nieuw eten. En hoewel ze de details misschien niet herinneren, is het zeker een ervaring dat ze voor de rest van hun leven bijstaat.

Het is te duur

In de meeste gevallen is reizen een stuk duurder dan thuisblijven, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ga voor een lokale Airbnb in plaats van een duur hotel, ga uit eten in de straatjes achter de hoofdstraten en ga op zoek naar goede ticketdeals. Het hoeft niet zo duur te zijn als je denkt. Ook bijzondere bagage als een backpack of een reiswieg kun je vaak gewoon lenen of huren, en is dus geen extra investering met een kind.

Het plannen is zo lastig

Goed plannen is niet altijd even leuk, maar het is onderdeel van de ervaring en zorgt er uiteindelijk voor dat de reis zelf een stuk aangenamer is. Als je wat oudere kinderen hebt kun je ze betrekken bij het plannen van de reis. Zo worden ze enthousiast en daarnaast kunnen ze makkelijk een beslissing nemen voor jou. Twijfel je tussen twee steden? Vraag je kind welke hij of zij liever bezoekt en beslis op basis van het antwoord en de argumenten.

Mijn kind is een lastige eter

Een lastige eter meenemen naar een wereld vol onbekend eten, geeft stress. Maar met de één-hapje-proeven-regel kun je je kind overtuigen dat gek uitziend of onbekend eten ook lekker kan zijn. En vrijwel elk land heeft de basisproducten die wel bekend zijn – fruit, brood en kaas, rijst met kip – in geval van nood.

Het is gevaarlijk

Als je de standaardveiligheidsmaatregelen in acht neemt, is er weinigs gevaarlijks aan reizen. Vermijd zones en landen die worden afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken, en gebruik je hoofd. Let op je omgeving, vermijd afgelegen gebieden en straten, bewaar je waardevolle bezittingen op een goede plek en houd ze uit het zicht van anderen.

Lees ook deze 5 redenen waarom reizen je beter in je baan maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme