11x deze bijzondere dingen gebeuren er met je lichaam als je verliefd bent

Mind Eva Dusch 29 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Ha! Je hoeft ons niet meer te vertellen dat we ons best wel gênant gedragen wanneer we verliefd zijn. We waren er zelf bij. En nog erger: die ander ook (alwéér een rood hoofd). Maar de wetenschappers, they got your back. Deze elf bijzondere dingen gebeuren er namelijk écht met je lichaam als je verliefd bent.

Van klamme handjes en rode koontjes tot niet meer kunnen eten en slapen. Het klinkt als het meest romantische cliché uit de bekende romans. Maar feit blijft: in het echte leven werkt het net zo. Je kunt jezelf streng toespreken wat je wilt, maar je lichaam gaat geheel haar eigen gang.

Dit gebeurt er met je lichaam als je verliefd bent

Achter deze elf gekke lichaamsprocessen zit gelukkig een wetenschappelijke verklaring.

1. Huh? Ik had toch maar één wijntje op…

En toch voel je je tipsy en zijn je hoofd en benen zo week als een mossel. De verklaring: wetenschappers hebben zowel oxytocine (het liefdeshormoon) als alcohol onderzocht en hoewel ze beide invloed hebben op verschillende delen van je hersenen, ervaar je wél hetzelfde gevoel. Je voelt je net als na een paar glaasjes alcohol minder geremd, angstig, agressief en je hebt hebt meer zelfvertrouwen.

2. Paniek in de tent

Een rode boei, zweethanden, trillende benen en een gierend hart. Het lijkt verdomme wel alsof je zo een speech moet gaan geven voor het godganse land. Komt allemaal door de hypothalamus die het autonome zenuwstelsel aanstuurt en enorme hoeveelheden adrenaline en noradrenaline aanmaakt; neurotransmitters die belangrijke boodschappen overbrengen, bijvoorbeeld dat je hart er een tandje bij gaat zetten. Doe je niks aan, gewoon rustig blijven ademen en play it cool.

3. Je pupillen worden groter

Als je je aangetrokken tot iemand voelt en jullie zijn samen, dan zullen je pupillen een stukje vergroten. Dit komt door een stimulatie in het zenuwstelsel.

4. Je bent misselijk

Een signaal dat je iemand dus écht wel leuker vindt dan slechts Tinder-materiaal. Door het stresshormoon cortisol trekken de bloedvaten in de maag samen, waardoor je misselijk kunt worden en je nauwelijks nog kunt en wilt eten. Maar dat komt even heel goed uit, gezien punt 9.

5. Superwoman

Eenmaal op die roze wolk voelt het alsof je de hele wereld aankunt. En van die fulltime piekeraar die je ooit (een maand geleden nog) was is niks meer over, want wat kan jou het nog schelen. Je bent verliefd! Gratis cadeau van Cupido. Aardig hè?

6. Je blijft maar naar hem staren

Het feit dat er in zóveel liefdesliedjes wordt gezongen over ‘ik kan niet stoppen met naar je te staren’ is geen kattengejank. En dat we vroeger uren konden staren naar posters van Robbie Williams (nog steeds trouwens) en Take That, maakt je nog geen psychopaat. Het verlangen om steeds naar je geliefde te kijken komt namelijk door de afgifte van dopamine in de hersenen. Volgens onderzoek is dit zelfs vergelijkbaar met de invloed van cocaïne op je hersenen.

7. Je krijgt een stem als David Beckham

Wanneer je iemand wel ziet zitten, dan word je stem hoger en vrouwelijker. Mocht het ooit zo ver komen als in deze video, dan hopen we toch van harte dat onze vriendinnen ons tot de orde roepen…

 

8. Je maakt je zorgen om hem wanneer hij niet bij je is

Alsof we een van onze jonge welpen zijn. Je voelt je meer gestrest, angstig en depressief als je niet bij je partner bent. Voor mensen met een lange afstandsrelatie is dit minder het geval.

9. Die verdomde muffintop

Krijgen we in die eerste fase van verliefdheid geen hap door ons keel (goodbye muffintop), zo hard slaan we eenmaal weer aan het snacken wanneer de buit binnen is en het contract ondertekend (hallo muffintop).

10. Je doet geen oog meer dicht

Deze kennen we allemaal hè? In die chronische staat van euforie is slapen slechts bijzaak (er staan immers andere slaapkameractiviteiten op het programma). Gelukkig zijn de gevolgen van het slaaptekort ook minder voelbaar, want je staat toch te stuiteren van de energie. Als je continu aan diegene blijft denken, kan het zelfs invloed hebben op hoe gefocust je bent gedurende de dag.

11. Je pijngrens is opeens miraculeus hoog

Wat blijkt: dat intense gevoel van verliefd zijn activeert dus dezelfde gebieden in de hersenen als pijnstillers. Heeft Moeder Natuur goed geregeld. Komt dat even mooi uit met het feit je deze periode toch iets vaker de boel daar benee moeten laten waxen en harsen.

Lees ook:

7 signalen dat je nog steeds verliefd bent op je partner

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen