Jezelf beter leren kennen? Op deze manieren krijg je meer zelfkennis

Mind Lisa van den Akker 16 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Wie ben ik? Dat is een diepe en lastige vraag die veel mensen zichzelf stellen. Een vraag waarvoor je jezelf goed moet leren kennen om het antwoord te kunnen geven. Sommige mensen reizen ervoor naar Azië maar gelukkig kan dat ook dichterbij huis. Op deze manieren kun jij jezelf beter leren kennen.

Wat maakt je zoals je bent? Wie ben je diep van binnen? Als je je onzeker voelt over je eigen identiteit kan het lastig zijn om helder te krijgen wat je precies wil bereiken in je leven. Bovendien kan het moeilijker zijn om je doelen te bereiken als je jezelf niet goed kent. Zelfkennis is dus voor veel dingen essentieel. Maar hoe leer je jezelf nu beter kennen? Op deze manieren bijvoorbeeld.

Jezelf leren kennen

Met deze tips leer jij jezelf beter kennen en begrijpen.

Hou een dagboek bij

Een dagboek bij houden klinkt misschien als iets voor tienermeisjes, maar het is een hele goede manier om inzicht te krijgen in jezelf, je gedachten en je gevoelens. Schrijf iedere dag in je dagboek over wat je die dag hebt gedaan, waarover je hebt gepraat, hoe je je voelde, wat je frustreerde en alles wat nog meer in je opkomt. Je zult merken dat als je dit een tijdje doet, en het af en toe terug leest je beter leert begrijpen hoe je in elkaar zit.

Maak een bucketlist

Een bucketlist is een goede manier om duidelijk te krijgen wat je doelen en ambities zijn in het leven. Maar ook om je dromen vorm te geven. Doe regelmatig iets van je lijst en kijk ook regelmatig of jij je nog goed voelt bij je bucketlist of dat er misschien bepaalde dingen zijn veranderd of bijgekomen.

Doe iets nieuws

Probeer regelmatig iets nieuws. Door uit je comfortzone te stappen en iets nieuws te doen daag je jezelf uit. Je zult ervaren hoe je reageert op bepaalde nieuwe situaties en daardoor zul je meer leren over jezelf. Ga bijvoorbeeld een maand lang de uitdaging aan om iedere dag iets nieuws te proberen. Dat kan ook iets kleins zijn als een onbekende aanspreken of een rondje hardlopen.

Doe een zelfanalyse

Jezelf analyseren is lastig maar niet onmogelijk. Maar regelmatig op papier een analyse van jezelf. Wat zijn je krachten en wat zijn je zwakheden, waarin wil je nog groeien en wat doe je al heel erg goed. Maar je kunt ook eens analyseren van welke dingen je nu echt gelukkig wordt momenteel en van welke dingen niet. Door regelmatig verschillende aspecten van je leven te evalueren en analyseren leer je jezelf beter begrijpen.

Lees ook:

5x ademhalingsoefeningen om stress te verlichten en jezelf tot rust te brengen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthline

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme