Money, money, money! Welke van de vier type spenders ben jij?

Lifestyle Inga Stoit 15 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Misschien ben je heel goed in sparen of juist totaal niet. Je geeft iedere rode cent uit en kan maar net rondkomen. Hoeveel geld we uitgeven zegt iets over onze persoonlijkheid. Dit is nu ook bevestigd in verschillende studies.

Geld-persoonlijkheden

Brad Klontz heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het uitgavenpatroon van mensen en hun relatie met geld. Na verloop van tijd heeft hij vier type spenders vastgesteld en schreef hierover het boek Wired for Wealth

Achterhalen welk type je bent is de eerste stap als je jouw uitgavenpatroon wil veranderen. Geld groeit nu eenmaal niet op onze rug, helaas…

Hoe geef jij geld uit?

Sta stil bij alle zaken waar je geld aan uitgeeft, dus niet alleen de vaste kostenposten. Want je kunt je type moeilijk achterhalen als je maar naar een klein gedeelte van je uitgaven bekijkt. Pak daarom pen en papier erbij en loop alles na. En, zeker niet onbelangrijk om erachter te komen hoe jij in elkaar zit, welke emoties roept dit alles bij je op?

Heb je dit gedaan? Check dan hieronder de verschillende types. Waar herken jij je in?

1. De geld vermijder

Eigenlijk zegt de naam het al, dit zijn de mensen die geld vermijden. Ze praten er niet over en hechten er geen waarde aan. Ze hebben vaak negatieve gedachten over mensen die veel geld hebben en ze denken dat geld leidt tot meer corruptie.

2. De geld liefhebber

Deze mensen denken dat geld de oplossing is voor alles. Het lost al hun problemen op en het zal hen gelukkiger maken. Dit type zal ook eerder een workaholic en shopverslaafde zijn.

3. De geld statuspersoon

Mensen denken dat geld hun eigenwaarde bepaalt. Als ze veel hebben doen ze er toe en wanneer ze weinig hebben niet. Deze mensen vertellen vaak leugens over hun salaris, ze zeggen bijvoorbeeld dat ze meer verdienen dan ze doen. Ze kopen vooral dingen die nieuw en trendy zijn.

4. De geldspaarder

Last but not least, de geld spaarder. Deze mensen houden altijd een beetje geld apart omdat ze rekening houden met de toekomst. Ze voelen zich slecht en zelfs een beetje angstig als ze niet voldoende geld sparen. Ook zijn ze vaak geheimzinniger over geld.

Ik weet welk type ik ben – en nu?

Surprise, surprise, de geldspaarder is het meest wenselijk type dat kunt zijn. Maar maak je geen zorgen als je een van de andere drie types bent, want door je uitgavenpatroon aan te passen kun je zo in een ander type rollen.

Om van type te switchen moet je nadenken over waarom je überhaupt al bij dat type uit kwam. Welke gedachten houden je tegen om dat ander type te worden? Welke associaties met geld heb je nou precies en waarom belemmerd dat een betere financiële toekomst?

Je overtuigingen in een context plaatsen is heel belangrijk. Bedenk ook waarom je die overtuigingen hebt. Misschien heeft het wel te maken met hoe je bent opgegroeid.

Mensen die bijvoorbeeld zijn opgegroeid in een minder welvarende omgeving, lijken dan later de associatie te hebben dat geld van invloed is op je status. Als je juist bent opgegroeid in een rijke familie, met ouders die zich een slag in de rondte werkten, heb je eerder de neiging om geld te vermijden.

Als je eenmaal hebt nagedacht over waarom je bepaalde associaties hebt, kun je nadenken over waar je heen wilt. Het kan helpen om met iemand te praten die daar al is. Hoe denkt diegene over geld?

Meer lezen over geld uitgeven…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme