Sophie Nortier
Sophie Nortier Eten 15 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Whut? Hak ontwerpt een bord waar kids meer groenten door eten

Tussen leeftijd 4 en 8 wordt basis voor je eetpatroon gelegd. Dit is dus hét moment om kids aan te leren genoeg groenten te eten. Maar hoe pak je dat aan?

‘Je bent nu vier jaar oud, dus moet je nog vier happen groente eten’ klinkt het nog vers in ons geheugen van vroeger. En die zin is dan ook zo herhaald wanneer je eigen kids moeilijk beginnen te doen over eten. Maar na een stuk of tien pogingen gooi je dan toch maar de handdoek in de ring. Je kind laten zitten tot het op is resulteert ook alleen maar in later naar bed en alsnog geen groenten op. Dus wat dan?

Kinderen meer groenten laten eten

Dat was dus ook een van de vragen die de mensen bij Hak zich afvroegen. Hun missie om iedereen meer groenten te laten eten is wellicht commercieel, maar ook een die vele ouders met hen delen. Dus is de oplossing waar ze nu mee zijn gekomen misschien toch de moeite waard?

Het helpende bord

Hak heeft op basis van een aantal wetenschappelijke uitgangspunten ‘het helpende bord‘ ontworpen. Een speciaal bord dat ervoor moet zorgen dat kinderen meer groenten eten. Hoe het werkt? Nou zo…

Spiegelen

Het is geen nieuws dat kinderen eerder het gedrag van hun ouders nadoen, dan dat ze luisteren naar alle opvoedzinnetjes en regels. Daarom hebben ze ervoor gekozen het bord er zo uit te laten zien als de meeste ‘volwassen borden’; groot, wit en van keramiek gemaakt.

Del Boeuf Illusie

Ook zou het gezellige kleine kinderbordje met veel kleur ervoor zorgen dat het eten op het bord meer lijkt doordat het allemaal op elkaar gepropt ligt en er weinig witruimte is. Hoe meer witruimte op het bord, des te minder lijkt het eten dat erop ligt. En dat maakt dat de maaltijd in de ogen van de kids een stuk meer behapbaar wordt. Dit wordt ook wel de Delboeuf-illusie genoemd.

Meer wat lijkt op minder

Dit is overigens ook de reden dat het bord een soort kuiltje heeft op de plek waar je de groenten plaatst. Op die manier lijkt de hoeveelheid groenten van bovenaf een stuk kleiner naast het andere eten.

Dichterbij is sneller op

Plaats altijd het kuiltje met groenten richting je kind, want de wetenschap heeft ook aangetoond dat eten dat dichterbij ligt als eerst wordt opgegeten.

Aantrekkelijke groentjes

De laatste wetenschappelijke bevinding die ze hebben toegepast is het feit dat het contrast van de groenten op het witte bord ervoor zorgt dat de groenten aantrekkelijker wordt. Het bord is dan ook zo ontworpen dat de plek van de groenten het lichtste witte deel van het bord is.

Of het allemaal gaat werken blijft natuurlijk de vraag. Maar het is toch de moeite waard deze wetenschappelijke bevindingen eens uit te proberen, wanneer het elke avond het zelfde moeizame riedeltje is aan tafel.

Meer tips om kinderen meer groenten te laten eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme