5 gewoonten van mensen die goed zijn in geld sparen

Lifestyle Tessa Ham 29 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom lukt het sommige mensen absoluut niet om te sparen, maar weten anderen in een jaar tijd duizenden euro’s op hun bankrekening apart te zetten?

Dit zijn de vijf gewoonten van spaarders die we het vaakst gehoord hebben, en die ook hier op de redactie ervoor hebben gezorgd dat de spaarrekeningen enorm zijn gegroeid.

Tips om te sparen

Doe met deze gewoonten van spaarders wat je wilt, maar wij zouden het wel weten. Neem ze over, zodat het in 2021 wel gaat lukken om te sparen.

1. Spaarders betalen zichzelf eerst

Je voelt waarschijnlijk de druk om eerst je rekeningen te betalen en dan pas te kijken hoeveel je naar je spaarrekening over zal maken. En hoewel het erg belangrijk is om je rekeningen te betalen, moet je ook eerlijk tegen jezelf zijn. Want alleen bij geld uitgeven aan rekeningen blijft het vaak niet, waardoor er niets meer over is voor je spaarrekening.

Daarom hebben spaarders de gewoonte om eerst zichzelf te betalen als ze hun salaris gestort hebben gekregen. Zorg dat dit een realistisch bedrag is, zodat je niet weer geld moet overzetten aan het einde van de maand. Laat dit bedrag elke maand hetzelfde zijn, of kies voor een percentage als je inkomen wisselend is.

2. Ze sparen automatisch

Vraag aan spaarders wat hun beste spaartip is, en negen van de tien keer is dit dat ze een automatische afschrijving naar hun spaarrekening hebben ingesteld. Op deze manier voelt het namelijk als één van je vaste lasten en ben je onbewust aan het sparen zonder er te veel moeite voor doen.

3. Spaarders kijken regelmatig naar hun financiën

Als je liever niet met geld bezig bent, is de kans groot dat het sparen niet echt wil lukken. Als je serieus aan de slag wil gaan, zal je je regelmatig met je financiën bezig moeten houden.

Let maar eens op: je gaat anders tegen geld kijken als je er niet alleen maar mee bezig bent wanneer het voor het einde van de maand op is en jij je afvraagt hoe je gaat rondkomen. De eerste stap naar een dikke spaarrekening is dan ook om vaker op je rekening te kijken. Zo heb je ook een beter idee van waar je geld allemaal heen gaat.

Lees ook: Dit zijn de beste budget apps die je helpen te sparen

4. Ze houden hun impulsen onder controle

Het klinkt als een open deur, maar één van de beste spaartips om van sparen een prioriteit te maken. Dat doe je onder andere door je impulsen onder controle te houden.

In verband met emoties is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Van geld word je niet gelukkig, maar we zijn allemaal wel eens schuldig geweest aan ‘winkeltherapie’.

Geef maar eerlijk toe: hoe vaak heb jij iets gekocht om het kopen, voor een endorfine kick of om een emotionele leegte te vullen? Let de komende tijd eens op je triggers. Wanneer krijg je zin om iets aan te schaffen dat je op de lange termijn toch niet gaat gebruiken?

In de tussentijd kun je het natuurlijk zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken door je uit te schrijven bij de nieuwsbrieven met goede deals, niet rond te struinen in online webwinkels en drie weken na te denken over een aankoop voordat je ‘m echt doet.

5. Spaarders weten dat alle kleine beetjes helpen

Succesvolle spaarders weten dat je niet zomaar ineens een groot bedrag kan sparen – hoe graag ze dat ook zouden willen. Daarom zijn ze blij met elke euro die ze kunnen sparen en laten ze zich niet ontmoedigen als het ‘langzaam’ gaat.

Als je een gewoonte van het sparen maakt, zal je zien dat je jouw spaardoel al voor 80 procent hebt behaald. Maak sparen een vast onderdeel van je leven, en het bedrag op je spaarrekening zal steeds harder gaan groeien.

Lees ook: Een stappenplan om 10.000 euro te sparen in 2021

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme