Halleluja! Volgens nieuw onderzoek helpt koffie bij het afvallen

Body Sophie Nortier 29 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Ons favoriete drankje in de ochtend, oké en middag en avond, is dus niet alleen lekker en goed voor een energy boost. Maar koffie helpt ook bij het afvallen!

Er wordt wel eens gezegd dat je koffie kunt drinken om het hongergevoel te stillen, maar dat is dus niet wat er nu bedoeld wordt. Dit nieuwe onderzoek toont namelijk aan dat cafeïne de werking van bruin vet stimuleert. Bruin vet? Yes, bruin vet.

Zo helpt koffie bij het afvallen

Volgens de professor Michael Symonds van de School of Medicine aan de Universiteit van Nottingham, een van de wetenschappers die aan dit onderzoek gewerkt heeft, werkt bruin vet iets anders dan wat we van de normale lichaamsvetten gewend zijn.

Die laatste komen namelijk voort uit een te grote hoeveelheid calorieën die worden ingenomen en deze slaan juist energie op. Maar bruin vet, ook bekend als bruin vetweefsel (BBT), is al aanwezig in het lichaam en helpt het lichaam warmte te creëren door suiker en vet te verbranden.

Wanneer je dit bruine vet activeert verbeter je de beheersing van de bloedsuikerspiegel van het lichaam en de waarden van je bloedlipiden (o.a. cholesterol en triglyceriden) en hierdoor verbrand je meer calorieën. Handig toch?

Overigens is koffie niet het enige dat dit bruine vet stimuleert. Ook beweging en goede nachtrust werken positief op dit wonderlijke vet.

Koffie-dieet

Nou is het natuurlijk niet zo dat je enkel op een dieet van koffie je streefgewicht zal halen, maar het versnelt het proces van afvallen wel, als je tenminste de melk en suiker erin skipt. Dat zijn namelijk juist weer calorieën die je niet wilt binnenkrijgen tijdens het afvallen.

Overigens wordt er ook geadviseerd om niet meer dan drie kopjes koffie per dag te drinken. Dit is vooral om gezondheidsredenen, maar meer dan die drie kopjes zou ook niet een groter effect hebben op het afvallen.

In het filmpje hieronder verteld professor Symonds er meer over.

Meer lezen over afvallen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Manners

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme