6x natuurlijke manieren om overgangsklachten te verminderen

Gezondheid Lisa van den Akker 29 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je de leeftijd bereikt van eind veertig of begin vijftig komen de meeste vrouwen in de overgang. En bij die overgang horen helaas ook overgangsklachten. Opvliegers, gewichtstoename, je hebt er vast weleens van gehoord. Maar hoe kun je nu op een natuurlijk manier die klachten verminderen? Wij vertellen het je.

Maar liefst twee derde van de vrouwen ervaart in meerdere of mindere mate overgangsklachten. Die klachten zijn bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijk transpireren en stemmingswisselingen. Maar wist je dat vrouwen in de overgang ook meer risico hebben op andere aandoeningen zoals osteoporose, diabetes, overgewicht en hartaandoeningen?

Overgangsklachten verminderen

Op deze manieren kun je overgangsklachten verminderen en ergere aandoeningen voorkomen.

1. Calcium en vitamine D

Vrouwen in de overgang hebben dus een hoger risico op het ontwikkelen van zwakkere botten, of te wel, osteoporose. Om dit botverlies tegen te gaan is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen. Dat kan door middel van supplementen maar natuurlijk ook met gezonde voeding en door lekker naar buiten te gaan in de zon.

LEES OOK: Dag zon, dag vitamine D: zo herken je een vitamine D tekort

2. Eet veel groente en fruit

Dat fruit en groente gezond zijn zal niet nieuw voor je zijn. Maar voor de menopauze zijn ze om meerdere redenen extra belangrijk. Zo helpt het eten van veel groente en fruit je met het beperken van gewichtstoename die tijdens de overgang op de loer ligt. En zijn groente en fruit belangrijk voor gezonde botten en een gezond hart.

3. Vermijd cafeïne, alcohol en pittig eten

Sommige producten wakkeren de overgangsklachten juist aan. Zo triggeren ze opvliegers, nachtelijk transpireren en stemmingswisselingen. Producten of ingrediënten die je daarom beter kunt vermijden zijn alchohol, cafeïne en pittig eten.

4. Bewegen

Regelmatig bewegen is altijd goed voor je, zeker ook in de menopauze. Door regelmatig te sporten of bewegen kun je overgangsklachten als slecht slapen, vermoeidheid, stress en gewichtstoename tegengaan. Bovendien is bewegen ook gezond voor je hart.

LEES OOK: Dit is waarom wandelen goed is voor je hersenen, volgens de wetenschap

5. Drink veel water

Vrouwen in de overgang ervaren vaak veel “droogheid”. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat ze last hebben van een droge huid of van vaginale droogheid. Veel drinken helpt hiertegen. Bovendien is veel drinken ook goed om gewichtstoename tegen te gaan.

6. Sla geen maaltijden over

Het overslaan van maaltijden kan overgangsklachten verergeren. Zo kun je door een schommelende suikerspiegel meer last hebben van hormonale stemmingswisselingen. Bovendien zorgt het overslaan van maaltijden, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, vaak voor gewichtstoename.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthline

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme