Dag zon, dag vitamine D: zo herken je een vitamine D tekort

Gezondheid Lisa van den Akker 22 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor onze algehele gezondheid. En in de donkere wintermaanden kun je gemakkelijk een tekort aan deze belangrijke vitamine oplopen. Hoe je zo’n vitamine D tekort herkent? Wij vertellen je de symptomen.

Vitamine D halen wij voornamelijk uit zonlicht, en deels ook uit voeding. Zo bevat bijvoorbeeld vette vis en sommige zuivel veel vitamine D. Toch is het lastig om alléén uit voeding voldoende vitamine D te halen. Zonlicht is dus essentieel. Maar hoe moet het dan in de donkere maanden waarin de zon zich nauwelijks laat zien?

Vitamine D tekort

Ook in de winter is het mogelijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Als je voldoende naar buiten gaat overdag en gezond eet hoef je geen tekort aan vitamine D te krijgen. Toch gebeurt het wel regelmatig. Groepen die hier vooral gevoelig voor zijn:

  • Mensen met een donkere huid
  • Ouderen
  • Kinderen tot vier jaar
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met overgewicht
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Mensen die weinig vette vis en zuivel eten.

Symptomen vitamine D tekort herkennen

Vermoed jij dat je een tekort aan vitamine D hebt? Aan deze symptomen kun je het herkennen.

Je bent vaak ziek

Vitamine D is essentieel voor ons immuunsysteem. Te weinig vitamine D zorgt dan ook voor een lagere weerstand waardoor je sneller en vaker ziek zult zijn.

Je bent moe

Vermoeid zijn kan heel veel oorzaken hebben, en ook een tekort aan vitamine D kan een van die oorzaken zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die te weinig vitamine D binnenkrijgen vaak heel erg moe zijn.

Je hebt pijn in je botten of onderrug

Vitamine D helpt het lichaam bij het opnemen van Calcium en is daarmee belangrijk voor de gezondheid van je botten. Mensen met een tekort aan vitamine D kunnen daarom last hebben van pijn in hun botten of onderrug. Maar ook botontkalking en broze botten kunnen een gevolg zijn van langdurig vitamine D tekort.

Je voelt je down of depressief

Vitamine D wordt ook vaak gerelateerd aan onze mentale gezondheid. Dit onderzoek laat zien dat mensen die langdurig te weinig vitamine D binnenkrijgen, vaak last van depressies of voelen zij zich down of neerslachtig.

Je wondjes genezen langzaam

Een symptoom dat je normaal misschien niet zou opvallen is het langzaam of slecht genezen van wondjes. Toch kan ook dit een gevolg zijn van vitamine D tekort.

Je verliest veel haar

Net als bovengenoemde symptomen kan ook haarverlies meerdere oorzaken hebben. Zo kun je ook veel haaruitval hebben door bijvoorbeeld stress. Maar ook een tekort aan vitamine D kan hiervan dus de oorzaak zijn.

Je hebt spierpijn of zwakke spieren

Spierpijn of trillende spieren kunnen een van de eerste tekenen zijn van een tekort aan vitamine D. Vitamine D is namelijk belangrijk voor het goed functioneren van de spieren.

Lees ook:

Welke vitamines en andere voedingsstoffen heb je eigenlijk nodig als je borstvoeding geeft?

Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

HealthlineHuisarts.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme