Welke vitamines en andere voedingsstoffen heb je eigenlijk nodig als je borstvoeding geeft?

Kinderen Laurien Bleeker 24 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Als je borstvoeding geeft, krijgt je baby via jou alles binnen wat hij nodig heeft om goed te groeien. Dat betekent wel dat jij je voedingsstoffen deelt en dus net even wat extra op moet letten met wat je zelf eet en drinkt.

Het geven van borstvoeding kost je dan ook veel energie, maar door met regelmatig en afwisselend te eten en drinken, zal je baby flink groeien en ook jij zal (na je bevalling) steeds meer energie krijgen. Het is ook goed om te weten dat je net wat meer voeding nodig hebt dan wanneer je geen borstvoeding geeft: gemiddeld zo’n 500 calorieën extra per dag. Let er daarom op dat je de volgende vitamines en voedingstoffen genoeg binnenkrijgt.

Welke vitamines en andere voedingsstoffen heb je eigenlijk nodig als je borstvoeding geeft?

1. Calcium

Je kindje haalt veel calcium uit borstvoeding, daarom is het handig om in ieder geval een goede voorraad te hebben, ook voor jezelf. Drink daarom voldoende melk(producten) op een dag, zo’n drie tot vier glazen wordt aangeraden. Natuurlijk kan je afwisselen met yoghurt of wat blokjes kaas, daar zit ook genoeg calcium in. Eet je veganistisch? Haal dan je calcium uit noten, zaden en groene bladgroenten.

2. Energierijke producten

Omdat het geven van borstvoeding jou veel energie kost, zal je merken dat je meer behoefte hebt aan eten. Eet daarom meerdere (kleinere) porties verdeeld over de dag. Denk aan fruit en groenten, brood en andere graanproducten en aardappels, pasta of couscous. Uit deze producten haal je lekker veel energie.

3. Eiwitten en vetten

Voor de ontwikkeling van je baby is het goed om eiwitten en gezonde vetten te eten. Eiwitten vind je vooral in kip, eieren, vis, linzen en peulvruchten. Gezonde vetten haal je uit noten, zaden en avocado’s, uit olijfolie en vette vis. Let dan wel weer op de hoeveelheid vette vis: aangeraden wordt om niet meer dan twee porties per week te eten, vanwege zware metalen die de vissen kunnen bevatten.

4. Vocht

Je baby haalt ook veel vocht uit je lichaam, dus een extra glas water drinken kan geen kwaad. Een goede tip is om tijdens elke borstvoeding zelf een glas water, melk of ongezoet vruchtensap te drinken, zodat je vochtgehalte op peil blijft.

5. IJzer

Je weet vast wel dat je ijzer nodig hebt om je goed te voelen: van te weinig ijzer word je moe en lusteloos. Na je bevalling, en vooral als je veel bloed verloren hebt, is het slim om wat meer ijzer tot je te nemen. Dit vind je in donkergroene groenten zoals spinazie en broccoli, maar ook in noten en fruit zoals watermeloen en pruimen. Of probeer eens gedroogde abrikozen: dat zijn ware ijzerbommetjes. Tip: drink een glas verse sinaasappelsap als je ijzerrijk voedsel eet: de vitamine C hierin helpt je lichaam bij de opname van ijzer.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MotherlyVoedingscentrum

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen