Wat kan je beter niet eten en drinken als je borstvoeding geeft?

Kinderen Laurien Bleeker 17 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

In borstvoeding zit eigenlijk vrijwel alles (behalve vitamine K en D) wat je baby nodig heeft aan voedingsstoffen en stoffen die je kindje beschermen tegen eventuele ziektes of allergieën. Wat jij eet en drinkt als borstvoedende moeder heeft weinig, maar wel wat invloed op de samenstelling van je moedermelk, vooral de smaak en geur kan beïnvloedt worden door jouw voeding.

Toch is het goed om een beetje te letten op je eigen voeding als je borstvoeding geeft, vooral voor jezelf.

Niet eten en drinken tijdens borstvoeding

Als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, zullen deze eerst naar je kindje gaan en dat gaat ten koste van je eigen gezondheid. Belangrijk is dus dat je gezond eet en drinkt en laat vooral de volgende voeding staan.

Alcohol

Een inkoppertje misschien, maar toch is het belangrijk om deze te benoemen. Alcohol bevat namelijk schadelijke stoffen die via de borstvoeding bij je kindje terecht komen. Dit kan gevolgen hebben voor je baby en dat wil je natuurlijk niet. Geen alcoholische drank drinken is dan ook het beste als je borstvoeding geeft.

Koffie, thee en frisdrank

In veel van deze dranken zit cafeïne en dit komt wel in de moedermelk terecht, en dus ook bij je baby. Door de cafeïne kan het zijn dat je baby onrustiger wordt, daarom is het advies om maximaal 1 kopje koffie per dag te drinken in de tijd dat je borstvoeding geeft.

Sommige soorten kruiden

Van sommige soorten kruiden zoals anijs, venkelthee en aloë is bekend dat er stoffen in zitten die schadelijk kunnen zijn voor je kindje. Je kan deze kruiden wel gebruiken, zolang het met mate is.

Knoflook of andere sterke kruiden

Op zich is worden sterke kruiden niet afgeraden, maar kijk altijd even hoe je baby erop reageert. Sommige baby’s merken er niks van, terwijl andere meer krampjes krijgen. In dat geval kan je deze sterke kruiden even uit je voeding laten en later nog eens proberen. Het zorgt er namelijk wel voor dat je kindje op latere leeftijd minder kieskeurig is met eten.

Roofvissen

Vissen zoals tonijn, snoek, paling, makreel en zwaardvis zijn zogenaamde roofvissen die kan je beter niet eten, omdat deze vissen vaak een verhoogd gehalte aan zwarte metalen bevatten, zoals kwik. Eet sowieso maximaal twee keer vis per week.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Voedingscentrum

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen