Een neerslachtig gevoel tijdens borstvoeding: dit is D-TSR en zo herken je het

Kinderen Laurien Bleeker 31 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Het geven van borstvoeding aan je baby zou een mooie, fijne tijd moeten zijn. Een periode van geluksmomentjes en knuffeltijd met je mini. Maar wat als je dit niet zo voelt? Wat als je je juist neerslachtig voelt, depressief zelfs, op het moment dat je baby gevoed moet worden…

Dan kan het zomaar zo zijn dat je D-TSR hebt: dysforisch toeschietreflex (D-MER – dysphoric milk ejection reflex). Je hormonen zijn even niet in balans en op dat moment voel je enorm veel negatieve gevoelens door je lichaam stromen. Soms zelfs zo erg dat je schrikt van je eigen gedachtes.

D-TSR: hoe ontstaat het?

Net voordat je borstvoeding gaat geven of net op het moment van borstvoeding/kolven of bij een spontane toeschietreflex (bijvoorbeeld wanneer je een baby hoort huilen), dan voel je je angstig, verdrietig, neerslachtig of depressief. Dit is het moment dat de hormonen dopamine en oxytocine niet goed samenwerken. Je dopamine niveau daalt op dat moment te snel, om ruimte te maken voor oxytocine wat nodig is tijdens het geven van borstvoeding.

Het moment van de te snelle daling van dopamine zorgt bij jou voor die heftige negatieve gevoelens. Zo’n moment duurt kort, hooguit een minuut, maar kan heel erg aangrijpend zijn. Je kan er daarom nog lang door van slag zijn en het komt bij elk voedingsmoment terug.

D-TSR herkennen

Je herkent D-TSR dus als je sterke negatieve gevoelens ervaart net voor of tijdens het geven van borstvoeding. Na de toeschietreflex zakt dit negatieve gevoel weer. Het is dan ook niet te verwarren met een postpartum-depressie waarbij je je de hele dag door ongelukkig voelt.

Wat nu?

Als je denkt dat je last hebt van D-TSR, neem dan contact op met je verloskundige of de huisarts en leg uit wat er gaande is. D-TRS kan een reden zijn om te stoppen met borstvoeding, dan stoppen je klachten ook direct. Maar ook hierover kan je je weer verdrietig voelen. Praat daarom met een deskundige over de opties.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Borstvoeding.comD-mer

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen