Deze tips zijn hartstikke welkom: zó ga je om met pijn tijdens je bevalling

Kinderen Laurien Bleeker 31 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Dat je bevalling pijn gaat doen, daar kan je vanuit gaan en dit kan je helaas ook niet tegenhouden. Alhoewel, helaas? Eigenlijk is het goed als je flinke pijn hebt tijdens je weeën, want dat betekent dat je lichaam zich voorbereid op de geboorte van je baby.

Hoe je omgaat met de pijn is een tweede, er zijn namelijk best wat manieren om de pijn te verzachten tijdens je bevalling, en dat zonder medicatie.

Pijn tijdens bevalling

1. Ontspannen

Dit klinkt misschien makkelijker dan dat het is, maar met een positieve mindset tijdens je bevalling (en wat extra aanmoediging van je partner) is het mogelijk om tussen de weeën door te ontspannen. Even diep in en uitademen en tot rust komen zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en endorfine aanmaakt en dit is eigenlijk een pijnstiller van je eigen lichaam. Voel je angst of spanning, dan maak je minder endorfine aan, daarom is het zo van belang dat je rustig en kalm blijft, eventueel met wat hulp van je partner. Een fijne sfeer kan ook bijdragen aan een ontspannen jij, bijvoorbeeld met een relaxed muziekje of geurkaarsen in de kamer.

2. Yoga of meditatie

Als je tijdens je zwangerschap een yoga- of meditatiecursus hebt gevolgd, kan dit heel goed van pas komen tijdens je bevalling. Je hebt dan namelijk geleerd om op je houding en ademhaling te letten en dat is een fijne afleiding tijdens de pijn van de weeën. Houd je aandacht daarom bij je ademhaling, en niet bij de pijn, en bedenk na elke wee dat die weer voorbij is en niet meer terugkomt. Een soort mantra ‘deze pijn zorgt ervoor dat mijn baby zo geboren wordt’ kan je ook helpen de weeën op te vangen.

3. Zorg voor warmte

Als je het aangenaam warm hebt, helpt dit om je te ontspannen, dus zorg ervoor dat je warmte om je heen hebt. Dit kan door warme kleding, een warme temperatuur in de kamer, een warme kruik tegen je buik of rug, of een warme douche.

4. Wissel van houding

Het helpt tegen de pijn om tijdens je bevalling regelmatig van houding te wisselen: lopend door de kamer, staand, voorover geleund, op handen en knieën, gehurkt, liggend op je zij. De zwaartekracht kan je enorm helpen tijdens je bevalling, dus probeer niet te snel te gaan liggen.

5. Een warm bad

Sommige vrouwen vinden het heel fijn om een warm bad te nemen tijdens hun weeën, het warme water vangt de ergste pijn dan op. Je kan zelfs in bad bevallen, dus als je dit een prettig idee lijkt is het zeker aan te raden.

6. Massage of tegendruk

Een massage kan verlichtend werken tegen de pijn van je weeën, je partner kan dit voor je doen. Vaak helpt tegendruk geven ook al veel. Hierbij duwt je partner bijvoorbeeld met zijn vuisten in je onderrug tegen een wee en geeft hij zo tegendruk.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De verloskundige

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme