Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 21 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

10 x tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten

Al maanden loop je met een dikke buik in afwachting om te bevallen van je bundle of joy. Naast het feit dat je op de kalender ziet dat de bevalling binnenkort zal plaatsvinden (duh!), geeft je lichaam ook signalen als je bijna gaat bevallen.

Uitgerekende datum

Je kijkt vast al maanden uit naar de uitgerekende datum. Toch is de kans niet zo groot dat je baby dan daadwerkelijk wordt geboren. Maar 5% van de kinderen houdt zich aan de afgesproken datum. Is niet erg, want zolang je baby tussen de drie weken voor die datum en twee weken daarna wordt geboren is dat prima op tijd, of zoals dat officieel heet: à terme.

Wil je vast een gokje wagen wanneer je baby daadwerkelijk geboren zal worden? Als je deze signalen opmerkt, duurt het waarschijnlijk niet lang meer voor de kleine er is.

Dit gebeurt er laatste weken voor de bevalling

1. Je baby daalt in

Een paar weken voor de bevalling, bereidt je baby zichzelf alvast voor op de grote dag. De baby daalt in richting je bekken en komt zo met het hoofd naar beneden ideaal te liggen voor het bevallen. Hier merk je lichamelijk ook het nodige van. Je kunt iets meer gaan waggelen en de vele rondjes naar het toilet komen ook weer terug. Het hoofdje oefent namelijk druk uit op je blaas. Maar goed nieuws: je kunt nu beter ademhalen doordat de baby verder van je longen zit.

2. Je baarmoederhals wordt zachter

Oké, dit kan jij niet voelen, maar de verloskundige of gynaecoloog wel. De baarmoedermond is van normaal gesproken stug en wat harder. Vlak voor de bevalling gaat hij alvast wat meer open te staan en wordt ‘ie dunner. Zo kan straks de ontsluiting ontstaan.

3. Je krijgt last van krampjes en rugpijn

Je spieren en gewrichten zijn zich aan het voorbereiden op de bevalling. Ze gaan nu verschuiven en oprekken. Dit zorgt voor meer kramp en pijn in je liezen en onderrug.

4. Je gewrichten voelen losser

Hier kun je het hormoon relaxine (What’s in a name) dankbaar voor zijn. Doordat je gewrichten losser worden, openen je bekken zich. En dat is super fijn want dan verloopt de bevalling een stuk makkelijker.

5. Je hebt diarree

Dit lichamelijke signaaltje is wat minder fijn. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van. Heb je het wel, je hormoonhuishouding is de schuldige. Deze verandert en dat heeft ook zo z’n effect op je darmen. Een lichtpuntje: je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets verkeerds gegeten hebt.

6. Je verliest gewicht

Niks mis mee natuurlijk. Van de pondjes die er de afgelopen maanden bijgekomen zijn, verdwijnen er nu mogelijk een paar. Dit heeft geen effect op het gewicht van je baby. Je komt simpelweg niks meer aan doordat de hoeveelheid vruchtwater vermindert en je meer bezoekjes aan het toilet brengt.

7. Vermoeider of juist meer energie

Wat vermoeidheid betreft krijg je mogelijk een flashback naar het eerste trimester. Ook die overactieve blaas en meer behoefte aan slaap zijn bij veel hoogzwangere vrouwen terug. Het meedragen van zo’n grote zware buik is nou eenmaal best vermoeiend, om over het vinden van een goede slaaphouding maar te zwijgen.

Geen paniek, niet alle vrouwen die bijna gaan bevallen hebben hier last van. Soms gebeurt precies het tegenovergestelde en heb je bergen energie. Dit uit zich vaak in nesteldrang. Poetsen en boenen maar!

Dit gebeurt er vlak voor de bevalling

8. Je verliest de slijmprop

De afgelopen maanden heeft een slijmprop voorkomen dat bacteriën je baarmoeder binnen konden dringen. De slijmprop is te herkennen als een rozige, dikke afscheiding. Hij kan er in een keer uitfloepen als je bijvoorbeeld plast of in kleine beetjes. Het is een goede aanwijzing dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Geen slijmprop te bekennen? Misschien ben je hem al verloren zonder dat je het doorhad. Dit gebeurt best vaak.

9. Je krijgt weeën

Nu kun je in de maanden voor de bevalling ook al af en toe last hebben van harde buiken, dit zijn nog geen weeën. Echte weeën herken je doordat ze in plaats van minder, erger worden wanneer je beweegt en naarmate de tijd verstrijkt. Daarnaast worden ze steeds sterker en komen ze vaker na elkaar opzetten. Hoe je een wee herkent? Geloof ons, die herken je vanzelf.

10. Je vliezen breken

Ja, de big break. Tenminste dat is hoe we dit vaak voor ons zien. Een lading water op de grond en whoop, een paar minuten later is daar dan de baby. De werkelijkheid is vaak anders. Bij lang niet alle vrouwen breken de vliezen vanzelf. In dit geval zal de verloskundige of arts ze breken of wordt (heel zeldzaam) de baby in de vruchtzak geboren.

Breken de vliezen wel, dan komt het vruchtwater er vaak beetje bij beetje uit. Een ding is zeker, zijn de vliezen gebroken dan duurt het niet lang meer voordat je je kind in je armen kunt houden. Yeah!

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme