Alle do’s en don’ts op een rij: je vagina schoonmaken doe je zó

Beauty Gina Koninkx 24 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

De een zegt dat je geen zeep mag gebruiken, de ander zegt dat ze dat juist wél doet. Er bestaan behoorlijk wat tegenstrijdigheden als het gaat om je vagina schoonmaken. Voor eens en voor altijd: hier vind je de do’s en don’ts op een rijtje om je te verzekeren van een fris gevoel.

Je vagina schoonmaken

Het is belangrijk dat je down under goed aan je hygiëne denkt om onder andere schimmelinfecties te voorkomen. Maar hoe je dat nou eigenlijk? Wij hebben een aantal do’s en don’ts voor je op een rij gezet.

De don’ts

 • Gebruik geen geparfumeerde producten, bij voorkeur gebruik je zelfs helemaal niks en laat je het bij water
 • In principe is het goed om je vagina (aan de buitenkant) elke dag te wassen, maar als je dit te veel doet (of met de verkeerde producten) kan het leiden tot het overmatig wassen van de vagina en dat is ook weer niet goed.
 • Was ook het gebied tussen de vagina en de anus. Doe dit van voor naar achteren zodat er geen bacteriën van de anus in de vagina komen.
 • De do’s

 • Als je toch iets van een reinigingsproduct wil gebruiken, gebruik dan milde en ongeparfumeerde producten (bijvoorbeeld glycerinezeep)
 • Als je een reinigingsproduct gebruikt, gebruik dat dan aan de buitenkant van de vagina (dus op de buitenste schaamlippen en niet de binnenste)
 • Let erop dat je een reinigingsproduct kiest dat geen effect heeft op de pH-balans van je vagina. Als deze wordt verstoord krijg je last van jeuk en mogelijk infecties.
 • Het is dus goed om deze do’s en don’ts in je achterhoofd te houden tijdens het wassen van je vagina. Als je merkt dat de afscheiding of je vagina anders ruikt dan normaal is het altijd raadzaam om naar de dokter te gaan. Het kan zijn dat je een vaginale infectie hebt opgelopen.

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Elite Daily

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

  Onderwerpen