Redactie
Redactie Kinderen 19 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Heeft je baby het te warm of te koud? Zo kom je erachter

Het controleren van de temperatuur van je baby is belangrijk om te weten of hij zich comfortabel voelt. Heeft je baby het te koud of juist te warm? Kom erachter met deze handige tips.

Soms is het moeilijk inschatten of je baby zich in een aangename temperatuur verkeerd. Het zou natuurlijk veel makkelijker zijn als je baby je dit gewoon kon vertellen. Non-verbaal kunnen ze nog wel eens signalen afgeven, maar die zijn moeilijk te lezen en zeker weten doe het het nooit. Daarom hebben wij een aantal nuttige tips voor je.

Teveel lagen

Je vraagt je vast wel eens af of het ook nog nodig is om je baby in een extra slaapzak te wikkelen, wanneer je hem net een heerlijke warme fleece-pyjama hebt aangetrokken. Het is ook zeker lastig om te weten of en hoeveel laagjes goed voor je baby is.

Check op deze manieren de temperatuur van je baby

Je kunt op verschillende manieren bepalen of je baby het te warm of te koud heeft. Daarbij spelen meerdere factoren een rol. De temperatuur van de kamer, de leeftijd van de baby maar ook de hoeveelheid lagen kleding die jij zelf draagt.

1. Ideale temperatuur in babykamer

De ideale temperatuur voor een babykamer ligt volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid rond de 20 graden, mits je baby zes tot acht levensweken is. Daarna ligt de ideale temperatuur voor een gezond ontwikkelde baby tussen de 15 en 18 graden (weinig hè).

2. Neem jezelf als maatstaf

Tel hoeveel lagen kleding je zelf aan hebt om warm te blijven én comfortabel te kunnen bewegen. Dit is de hoeveelheid lagen die je baby ook nodig heeft, plus één extra laagje. Loop jij in korte mouwen rond en heeft je baby drie lagen kleding aan, dan heeft hij het waarschijnlijk te warm. Heb je het koud en wil je iets warmers aan, dan heeft je baby daar in de meeste gevallen ook behoefte aan.

3. Hoofdje regelt de temperatuur

Een baby regelt bijna het hele eerste levensjaar zijn temperatuur vooral via het hoofdje. Alleen in de eerste levensweek (bij prematuren wat langer) kan een mutsje de baby helpen op temperatuur te blijven. Laat het hoofd daarna binnenshuis tijdens het slapen altijd onbedekt.

4. Check de tenen en de buik

Als je wilt weten of je slapende baby het niet te warm heeft controleer dan zowel de tenen als de buik. Volgens kinderarts Dr. Widome moet de buik van de baby warm zijn en moeten de tenen iets koeler aanvoelen dan de buik. Voelt zowel de buik als de tenen warm of zelfs heet aan, dan heeft je baby het te warm en kun je eenn kledinglaag uitdoen. Als de buik en de tenen beide fris aanvoelen, zorg dan dat hij een extra laagje krijgt om iets warmer te worden.

5. Lichaamstemperatuur lager tijdens de slaap

Belangrijk om in gedachten te houden is dat de lichaamstemperatuur van je baby ‘s nachts wat lager moet zijn voor een goede en diepe slaap. Slaap expert Nicole Johnson legt uit, ‘In de nacht zodra de zon ondergaat begint onze lichaamstemperatuur te dalen en komt het Melatonine hormoon vrij. Dit hormoon introduceert de slaap aan ons lichaam. Als je baby het ‘s nachts te warm heeft dan zal hij moeilijk in slaap vallen omdat de lichaamstemperatuur simpelweg niet bevordelijk is om te slapen’.

Losse dekens zijn gevaarlijk

De National Sleep Foundation legt uit dat baby’s geen losse dekens mogen hebben in hun wiegjes tot ze minstens één jaar oud zijn. Dit is om het gevaar van wiegendood en verstikking te voorkomen. In plaats van dekens kun je een slaapzak gebruiken. Een andere risicofactor voor wiegendood is oververhitting, daarom is het altijd heel belangrijk om de temperatuur van je baby te blijven controleren.

Lees ook:
14 rare dingen bij baby’s die dus eigenlijk volkomen normaal zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme