Gina Koninkx
Gina Koninkx Persoonlijk 17 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

7 signalen waaruit blijkt dat jij en je ex het co-ouderschap hartstikke goed aanpakken

Soms moet je door diepe dalen gaan om er uiteindelijk weer uit te kunnen klimmen. Uit elkaar gaan met kinderen is voor niemand wenselijk maar helaas soms wel nodig. Juist omdat er dan kinderen in het spel zijn is het belangrijk dat jij en je ex-partner goed nadenken over het invullen van jullie co-ouderschap. Gaat dat jullie (inmiddels) goed af? Super bezig!

Co-ouderschap met je ex

Zolang jij en je ex hetzelfde doel voor ogen houden – de kinderen – is het best haalbaar om het co-ouderschap samen goed in te vullen. Als jullie de onderstaande zeven dingen herkennen zijn jullie in ieder geval ontzettend goed op weg.

1. Jullie zijn consistent in de opvoeding

Als kinderen ergens baat bij hebben is dat consistentie. Ook als jullie uit elkaar zijn is het belangrijk dat jullie deze consistentie kunnen bieden. Structuur aanbrengen in het leven van je kind is zo’n belangrijk punt. Als jij en je ex-partner dit goed op orde hebben is dat absoluut een signaal dat het co-ouderschap jullie goed afgaat.

2. “Teamwork makes the dream work”

Dat is niet voor niks een veelgebruikte quote. Toen jullie nog een relatie hadden, werkten jullie ongetwijfeld samen als een team (even los van dat jullie uiteindelijk uit elkaar zijn gegaan). Als jullie nog steeds zo goed kunnen samenwerken tijdens het co-ouderschap is dat absoluut een schouderklopje waard.

3. Jullie zijn allebei niet moeilijk

Jullie kunnen altijd op elkaar rekenen en maken het elkaar niet onnodig moeilijk. Daar komt overigens wel een goede vorm van communicatie bij kijken. Red jij het niet om je kind op tijd op te halen van het kinderdagverblijf? Je stuurt een berichtje naar je ex en hij springt direct de auto in om het van je over te nemen. En andersom natuurlijk ook.

4. Jullie denken nog steeds hetzelfde (over o.a. het co-ouderschap)

Het is best belangrijk dat jullie wat betreft de grote onderwerpen op één lijn liggen, ook als jullie niet meer bij elkaar zijn. Dat jullie kind naar een bepaalde basisschool gaat bijvoorbeeld of dat het goed is om bij een sportclubje te gaan. Het maakt het co-ouderschap zo veel makkelijker als jullie het hier (nog steeds) over eens zijn.

5. De kinderen staan op de eerste plek

Dat geldt voor jullie beiden en weten jullie van elkaar. Al helemaal als er nieuwe partners in het spel komen, is het belangrijk dat de kinderen voelen dat zij op de eerste plek staan. Nieuwe partners of wat voor andere situatie dan ook, betekent in jullie geval niet dat de kids daar last van hebben.

6. Jullie zijn allebei bereid compromissen te sluiten

Als jullie uit elkaar gaan, ontstaat er ook een geheel nieuwe situatie. Daarin zullen jullie allebei compromissen moeten sluiten. Het is absoluut niet leuk dat je je kids niet altijd in het weekend ziet, maar je partner wil ook graag met ze zijn en vice versa. Het is heel volwassen als jullie allebei wat water bij de wijn kunnen doen om samen de beste situatie te creëren voor de kinderen.

7. Jullie respecteren elkaar

Respect voor elkaar is sowieso belangrijk, maar ook als jullie geen relatie meer hebben. Daar komt van alles bij kijken zoals respect hebben voor nieuwe partners maar ook om je ex-partner niet zwart te maken bij de kinderen. Als jullie dit kunnen, hebben jullie al behoorlijk wat stappen gemaakt. En dat allemaal voor jullie kids. Chapeau!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme