Zo laat je je baby wennen aan zijn of haar eigen bedje

Kinderen Maaike van de Graaf 24 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Nadat je negen maanden met je baby in je buik hebt rondgelopen, is het nogal een dingetje om ‘m los te laten. Zo’n fragiel lief mensje, dat kun je toch niet aan zijn lot overlaten? Grote kans dat je kleintje de eerste maanden bij jou op de kamer slaapt, misschien zelfs weleens tussen jou en je partner in bed. Toch zal je baby ooit ook echt zijn eigen kamer moeten.

Zo kun je je baby laten wennen aan zijn bedje.

Zo laat je je baby wennen aan zijn of haar eigen bedje

Zorg voor goede associaties

Het is belangrijk dat je de overgang naar een eigen bedje en kamer zo soepel mogelijk maakt. Dat wordt veel makkelijk als je baby een eigen kamer niet associeert met eenzaamheid, maar juist met goede dingen.

Leg je baby daarom regelmatig even in zijn wieg als hij niet hoeft te slapen, zodat ‘ie kan wennen aan de omgeving als jij erbij bent. Je kunt dan gewoon voorlezen of samen spelen, of iets voor jezelf of het huishouden doen (zoals die enorme berg nog te strijken wasgoed even onder handen nemen. Of nou ja, even…).

Neem zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen

De reden waarom veel ouders hun kind niet alleen durven te laten slapen, is vanwege het (kleine) risico op SIDS, het Sudden Infant Death Syndrome. Zorg voor je eigen gemoedsrust én de veiligheid van je baby dat je de kans daarop zo klein mogelijk is. Zo is het bijvoorbeeld goed om je dreumes op z’n rug te laten inslapen en moet de kamer niet al te warm zijn. Ook een babyfoon is altijd handig.

Begin langzaam en stap voor stap

Als je baby eenmaal een beetje aan zijn nieuwe bedje is gewend, kun je beginnen om ook de middagdutjes daar plaats te laten vinden. Overdag is het waarschijnlijk semi-licht in de kamer, dus dan lijkt de overgang naar Die Donkere Kamer Met Het Grote Bed een stuk minder angstaanjagend. Je kunt ook proberen om je baby pas in z’n bedje te leggen als hij eerst al in slaap is gevallen in het oude wiegje.

Als het de eerste keer niet lukt en je baby alleen maar aan het huilen is, dan is dat ook oké. Pak hem op, sus hem en verplaats hem naar zijn oude bedje. Sommige ouders laten hun baby huilen tot ‘ie zo moe is dat hij vanzelf in slaap valt, maar je kindje zal zijn bed daar niet leuker van gaan vinden. Het is al fijn als je dreumes steeds langere periodes in bed kan liggen, dat hoeft niet meteen in één keer.

Zorg voor een goede routine

Na het middagdutje kun je ook het avondritueel naar de babykamer verplaatsen. Kinderen hechten veel waarde aan een goede routine; die is ook nodig om hen te laten weten dat het nu tijd is om te gaan slapen. Lees een boekje voor in de babykamer en verschoon de luier er. Je dreumes heeft er dan waarschijnlijk een stuk minder moeite mee dat ‘ie er vervolgens ook daadwerkelijk moet gaan slapen.

Het belangrijkste is in alle gevallen dat je het rustig aan doet en het zowel voor jou als zowel de baby een zo relaxed mogelijke periode is. Want: hoe beter hij slaapt, hoe beter jij dat ook doet. Heb geduld, creëer een goed ritueel en voor je het weet, heb je je baby laten wennen aan zijn bedje.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme