Zo ga je om met een kind als hij of zij een sterke eigen wil heeft

Kinderen Laurien Bleeker 24 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Kindjes met een sterke wil bezitten mooie eigenschappen zoals doorzettingsvermogen, empathie, enthousiasme en oog voor details. Dit kunnen op volwassen leeftijd krachtige kenmerken van je kind zijn, maar je moet er zelf wel mee leren omgaan. Kindjes met een sterke eigen wil kunnen namelijk best pittig zijn.

Je opvoeding kan dan ook wel eens botsen met de wil van je kind. Gelukkig zijn er dingen waar je rekening mee kan houden, zodat jullie je beide gehoord voelen en botsingen steeds minder (heftig) worden.

Zo ga je om met een kind als hij of zij een sterke eigen wil heeft

Probeer de eigenschappen van je kind niet te veranderen

Het zijn sterke eigenschappen, en ook al loop jij daar zelf af en toe, of zelfs regelmatig, tegenaan: het zijn de eigenschappen van je kind. Neem ze hem niet af, maar leer ermee omgaan. Accepteer je kind zoals hij is en leg de focus op de positieve kant van de eigenschappen.

Zorg voor regelmaat

Voldoende slaap, op vaste tijden eten en drinken, maar ook toegeven als je kind zegt honger te hebben. Het is supergoed dat hij zijn eigen gevoel leert herkennen, leer zelf dus ook deze signalen te herkennen bij je kind.

Geef veel liefde

Natuurlijk doe je dit al, maar kinderen met een sterke wil hebben veel de behoefte aan verbinding met jou. Vertel hem dan ook regelmatig dat je blij bent met je kindje en doe dit ook in alle aanwezigheid, dus niet terwijl je met iets anders bezig bent.

Geef je kind de controle

Tot op zekere hoogte! Geef hem bijvoorbeeld twee keuzes: schoenen of laarzen, jas of dikke trui, kaas of appelstroop op brood, etc. Luister naar je kind als hij een discussie met je aangaat, zodat hij zich gehoord voelt. En leg je kind van tevoren uit wat hij in bepaalde situaties of van de dag kan verwachten.

Zorg voor ontspanning

Omdat kindjes met een sterke wil vaak gevoelig zijn voor prikkels, is het nodig voor ze om te kunnen ontspannen. Plan dan ook voldoende rustmomenten in.

Voorkom weerstand

Waarschijnlijk reageert je kindje heftig op het woord ‘moeten’, vermijd dit dan ook zoveel mogelijk. Zeg niet: ‘je moet nu naar school’, maar: ‘het is tijd om naar school te gaan’. Vraag ook niet om toestemming: ‘we gaan zo naar school, oké?’, want dat triggert je kind om de discussie aan te gaan. Leg ook kort, maar duidelijk uit waarom iets moet.

Samen in plaats van jij alleen

Bedenk samen met je kind oplossingen voor bepaalde situaties, of maak afspraken (geen regels) over bepaalde dingen. Waar je kind en jij je vervolgens wel aan moet houden.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Temperamentvolle kinderen, Eva Bronsveld

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme