Temperamentvol kind met een woedeaanval? 3 tips om daarmee om te gaan

Kinderen Gina Koninkx 6 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Het ene kind komt met net wat meer temperament ter wereld dan de ander. Dit kan zich op allerlei verschillende manieren uiten maar merk je vooral tijdens een woedeaanval. Dat komt doordat temperamentvolle kinderen over het algemeen een stuk gevoeliger zijn dan andere kids. Helemaal niet erg, wel handig om te weten hoe je daar mee omgaat als ouder.

Temperamentvol kind met een woedeaanval

Het is helemaal niet zo dat temperamentvolle kinderen een rugzakje hebben (of in de nieuwste termen gezegd: een “arrangement” hebben). Het zijn kids die wat gevoeliger zijn dan anderen en een woedeaanval wat intenser beleven. Daarnaast hebben ze duidelijk hun eigen willetje en dit maakt het lastig om ze snel uit zo’n bui te trekken. Toch zijn er een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Blijf contact zoeken met je kind

Het is belangrijk om tijdens een woedeaanval contact te blijven zoeken met je kind. Dat kan op verschillende manieren. Maak oogcontact, op ooghoogte dus. Dat betekent dat het beter is voor jou om even op je knieën te gaan zitten. Dit komt veel minder agressief over en dat geeft je kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Probeer nooit agressief te reageren op je kind, trek niet aan zijn of haar arm want dat zal het alleen maar erger kunnen maken. Probeer in plaats daarvan op een lieve manier je kind aan te raken. Neem het op een rustige manier mee bij de hand, geef een knuffel en kalmeer eerst om van de ergste woede af te zijn voordat je het kind aanspreekt op het gedrag.

2. Wees consequent in je manier van opvoeden

Hoe lastig het soms ook is, en hoe vaak het ook even écht niet uitkomt dat je kind een woedeaanval heeft, je kunt hem/haar hier niet snel uittrekken. Het is dus noodzaak om er altijd met evenveel aandacht op in te gaan. Dat is niet alleen beter voor je temperamentvolle kind, het laat namelijk ook zien dat je consequent bent in je opvoeding. Kost soms wat energie maar op de lange termijn heeft het alleen maar meer positieve effecten.

3. Doe dit samen met je partner

Een temperamentvol kind kan behoorlijk pittig zijn, zeker als hij of zij een woedeaanval heeft. Dit kan jou nogal wat energie kosten en het is daarom belangrijk dat jij en je partner op een lijn liggen wat betreft de reactie hierop. Dan kunnen jullie er allebei meer overweg zonder dat jullie niet meer consequent zijn.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme