Zo blijf je rustig tijdens dagen vol woedeaanvallen van je kind

Kinderen Sherita Jager 12 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Nu school weer is begonnen heeft jouw kindje meer prikkels te verwerken. En dat zorgt nog wel eens voor heftige dagen. Woedeaanvallen, niets willen en niet meewerken: Het is voor jouw kindje niet makkelijk, maar voor jou ook niet. Zo blijf je rustig en ontspannen tijdens een heftige periode.

Een dag met een paar woedeaanvallen overleeft iedereen wel. Even een momentje voor jezelf nemen in de keuken, en je bent er weer klaar voor. Maar hoe blijf je rustig als je kindje zich een paar dagen lang compleet anders gedraagt dan je gewend bent?

Kijk naar de oorzaak van de woedeaanvallen en toon begrip

Wat is de reden dat je kindje zich anders gedraagt? Is het ontlading? Voelt hij zich niet fijn? Is er een stressvolle situatie gaande? Wat de reden ook is, het zal je helpen je kindje te begrijpen. Misschien kun je de oorzaak zelfs wegnemen. Begrip hebben voor het gedrag van je kind zorgt ervoor dat je meer geduld hebt omdat je je kunt inleven in zijn situatie. Bekijk het daarom eens vanuit je kind en je zult je al een stuk relaxter voelen.

Zorg voor ruimte en wees flexibel

Als jij je niet fijn voelt, wil je zo min mogelijk ‘moeten’. Datzelfde geldt voor je kindje. Wanneer jouw kind niet lekker in z’n vel zit, kun je het beste je verwachtingen aanpassen. Wees iets flexibeler dan normaal. Wees iets minder streng, verwacht iets minder, en laat het allemaal iets meer op z’n beloop gaan.

Gaat jouw kindje normaal zonder problemen mee naar de supermarkt? Als hij last heeft van driftbuien is de supermarkt misschien niet de beste plek om naartoe te gaan. Loop je normaal zonder problemen langs een speelgoedwinkel of snoepwinkel? Er is een grote kans dat zo’n plek nu juist een trigger kan zijn. Pas je aan en probeer de druk van de ketel te halen.

Maar let op: Sommige kinderen hebben juist meer behoefte aan regels en routine wanneer ze zich onrustig voelen. Jij weet wat het beste is voor jouw kindje.

Zoek de natuur op

Tien minuten op je blote voeten op gras lopen zorgt ervoor dat ons stressniveau daalt. De natuur is heerlijk als je even wat rust nodig hebt. Zoek een groot bos op en wandel doelloos rond. Geniet van de bomen, het gras en de geluiden. Benoem alles wat je ziet en moedig je kind aan om op ontdekking te gaan. Vergeet de tijd even en geniet. Je zult zien dat jullie allebei als herboren terugkomen.

Wissel de zorg af met je partner

Juist in tijden van crisis is het fijn om goed samen te werken als team. Trek je het niet meer? Vraag je partner om even in te springen zodat jij even kunt afkoelen. Het is belangrijk dat jij rustig blijft, maar we zijn allemaal mensen en soms is het moeilijk om niet boos te worden. En dat is helemaal niet erg.

Vraag om hulp

Als je het echt even niet meer ziet zitten, vraag dan om hulp van vrienden of familie. Na een paar dagen vol woedeaanvallen kan een paar minuten rust niet meer genoeg zijn om op te laden. Vraag of je familie of vrienden een middag of ochtend op willen oppassen. Besteed deze vrije tijd op een manier waarop jij zelf ook optimaal ontspant. Zo kun je na een paar vrije uurtjes weer met een uitgerust en ontspannen gevoel terugkeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme