Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 26 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

8 gezonde manieren voor kinderen om boosheid te uiten

De meeste gezinnen hebben als (misschien wel ongeschreven) regel dat je gevoelens mag hebben, en dus ook zeker boos mag zijn, maar dat je die boosheid niet mag uitleven op mensen of objecten. Met dingen gooien of je broertje slaan is not done. Maar voor mini mensjes is het zo makkelijk nog niet om met boosheid om te gaan.

Boos zijn is heel normaal, je moet je kinderen dan ook leren dat hij het ‘recht’ heeft op die gevoelens – maar leer je kind ook dat hij verantwoordelijk is voor hoe hij omgaat met die gevoelens. Dit zijn manieren waarop je kind kan omgaan met boosheid (en deze manieren zijn constructief én effectief):

1. Oefening

Als volwassene herken je het misschien wel: als je boos bent en je frustraties kwijt moet, is het heel lekker om even te gaan sporten. Nu hoef je je kind natuurlijk niet de sportschool in te sturen, maar je kind even wat rondjes laten lopen of even laten springen wanneer hij boos is, kan helpen. Laat je kind vooral doen wat hij zelf wil doen. Het zal voor heel wat afleiding zorgen en het laat hem focussen op iets productiefs in plaats van destructief terwijl hij die frustraties uit.

2. Muziek

Een paar van de grootste melodieën zijn geboren uit een paar intense frustraties en andere gevoelens, niet? Geen slecht idee dus om je kind een mondharmonica, gitaar of keyboard te geven als hij boos is.

3. Kunst

Er zijn experts die beweren dat kinderen niet in staat zijn om hun woede in woorden over te brengen, maar dat ze tekeningen (of speelgoed) kunnen gebruiken om zichzelf te uiten. Moedig je kind aan om de intensiteit van de woede uit te drukken op papier en laat hem uitleggen (op papier) waarom hij zich zo voelt. Het is belangrijk om je kind niet uit zijn gevoelens te praten.

4. Lezen

Lezen is een goede manier om even te ontsnappen. Als je kind van lezen houdt, kun je hem zijn favoriete boekje overhandigen om even lekker rustig te gaan lezen en even bij te komen.

5. Dagboek

Als je kind oud genoeg is om te kunnen schrijven, kan een dagboek misschien een optie zijn. Kinderen kunnen het heerlijk vinden om hun gevoelens op papier te zetten.

Boosheid bij je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme