Boos kind in huis? 6 tekenen dat zijn woede meer dan normaal is

Kinderen Janne Vogel 20 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Als moeder is het vrij makkelijk om meteen van het ergste uit te gaan als je het gedrag van je kind probeert te ontcijferen. Is hij gefrustreerd, of verdrietig? Zoekt hij aandacht of moet ik ‘m juist even met rust laten? Is deze woede wel normaal?!

Je kind is een wandelende bonk van emoties, maar kan er zelf helaas nog niet zo goed bij. Logisch dus, dat je jezelf af en toe afvraagt of het wel ‘normaal’ is wat zich bij jullie thuis afspeelt.

Boos kind

Neem maar van ons aan dat íedere ouder zich weleens heeft afgevraagd of zijn kind gedragsproblemen vertoont. Je wilt het ontzettend graag goed doen en linkt het gedrag van je kind automatisch aan jezelf. ‘Doe ik iets fout?’

Relax, moeders: je peuter is af en toe woedend, maar dit hoeft écht niet te betekenen dat hij een of ander agressieprobleem heeft. Jonge kinderen gooien met speelgoed, spugen en slaan af en toe op andere kinderen, maar dit betekent niet dat ze voor altijd rotzakjes zullen zijn. Echt niet.

Normale woede

Natuurlijk is het belangrijk om het gedrag van je kinderen een beetje in de gaten te houden, maar als je kind het volgende doet, hoef je je nergens druk om te maken. Hij is gewoon kind aan het zijn.

Je kind geeft anderen de schuld van zijn acties

Logisch toch, dat hij liever de kat de schuld geeft van die puinhoop op de vloer? Of zijn jongere broertje, voor dat gebroken kopje? Als je kind regelmatig met zijn kleine vingertje naar een ander wijst, is dat meer dan normaal. Merk je dat hij naarmate hij ouder wordt nog steeds altijd een ander de schuld geeft? Dan kun je zijn gedrag voor de zekerheid altijd laten checken.

Je kind heeft driftbuien

De meeste kinderen hebben regelmatig een driftbui of breakdown. Vooral op 1 tot 3-jarige leeftijd schieten kids vaak uit hun slof. Schrik dus niet als je kleine in het gangpad van de supermarkt ligt te schreeuwen over dinokoekjes. Hij is héél normaal.

Je kind slaat

Als de emoties te hoog oplopen en je kind niet weet hoe hij ze op een handige manier kan uiten, is de kans groot dat hij uithaalt. Ook zo’n actie heeft niets te maken met hoe jij ‘m hebt opgevoed, echt niet. Pas als je kind op 7 of 8-jarige leeftijd nog steeds weleens klappen uitdeelt, wordt het zorgelijk.

Je kind daagt je uit

Grenzen aftasten en tegen de autoriteit ingaan hoort bij het opgroeien en is voor kinderen normaal én belangrijk. Vooral peuters zijn niet bang voor wat provocatie (we spreken uit ervaring).

Je kind spreekt je tegen

Ook tegenspreken hoort bij de ontwikkeling van je kleine en is volkomen normaal. Als je kind tussen de 7 en 10 jaar oud is, ontwikkelt hij een gevoel van eerlijkheid. Als jij iets zegt of vraagt wat in zijn ogen ‘oneerlijk’ is, zal hij automatisch in de verdediging schieten. Hij leert zijn eigen mening te vormen en deze te beschermen door van zichzelf te laten horen.

Je kind maakt ruzie met broertjes/zusjes

Af en toe word je waarschijnlijk gek van de lawaaierige ruzies, maar troost jezelf vooral met de gedachte dat ze ergens goed voor zijn. Door de ruzies op te lossen leert je kind compromissen sluiten en samenwerken. Zolang je kind zijn broer of zusje niet écht pijn doet, is hij gewoon aan het leren. Geen reden voor paniek dus.

LEES OOK: Alle kinderen worden boos, daar kun je niets aan doen. Wél hoe je ermee omgaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme