Deze signalen laten zien dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining

Kinderen Rachelle Abbas 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Honderden luiers verschonen verder – zou het niet fijn zijn om dit hoofdstuk af te sluiten? Toch is het lastig om te bepalen wanneer je met zindelijkheidstraining gaat beginnen.

Bepalen wanneer het tijd is om aan zindelijkheidstraining te beginnen kan moeilijk zijn, deze signalen laten zien dat je kind er waarschijnlijk klaar voor is.

1. Drogere luiers

Je zult merken dat je kind veel minder vaak een natte (doorgelekte) luier heeft. In deze fase kan het ook zijn dat je kleine het niet meer zo graag in het openbaar wil gaan doen, maar eerder een stil plekje op wil zoeken.

2. Hij vertelt je dat zijn luier vies is

Voordat hij vertelt dat ‘ie moet poepen of plassen, zal hij het eerder aangeven wanneer het al gebeurd is. Dat is niet erg, de stap om naar het potje of de wc te gaan is dan al dichterbij.

LEES OOK: Me-time: meer tijd voor jezelf als moeder, dít kun je gaan doen

3. Nieuwsgierig naar zijn ontlasting

Interesse in zijn ontlasting hoort bij het proces. Laat hem kijken en probeer vooral niet te doen alsof het vies en stinkt zodat ‘ie een positieve associatie heeft met ontlasting. Laat zien dat de wc of het potje een perfecte plek is waar ontlasting hoort.

4. En naar die van jou

Papa en mama nadoen is iets natuurlijks. Kletsen aan de telefoon zoals jij met je vriendinnen kletst, is hier een goed voorbeeld van. Hou hem niet tegen om vragen over ontlasting te stellen. Beantwoord alles op een begrijpelijke manier zodat hij weet dat naar de wc gaan de normaalste zaak van de wereld is.

5. Als hij instructies opvolgt

Even naar de wc gaan is niet iets wat met één stap klaar is. Je moet je broek naar beneden doen, gaan zitten, billen afvegen, broek omhoog doen en je handen wassen – dat is veel om te onthouden en te doen. Als je merkt dat je kleintje alle instructies van je opvolgt, bijvoorbeeld als je vraagt of hij zijn speeltjes oppakt en in de doos wil doen en die vervolgens wil sluiten, is dat een teken dat hij in staat kan zijn om alle stappen van naar de wc gaan uit te voeren.

LEES OOK: Eva’s dochter wilde maar niet zindelijk worden: ‘We hebben alles geprobeerd’

6. Voorspelbare ontlasting

Je kleintje heeft ‘s nachts minder vaak ontlasting en overdag ook op voorspelbare tijden.

7. Hij toont zijn onafhankelijkheid

‘Zelluf doen’ of tegenstribbelen wanneer jij wilt helpen met bijvoorbeeld kleertjes aantrekken, betekent dat je kind zelfstandiger wordt. Dit is een duidelijke manier van aangeven dat hij er klaar voor is om dingen zelf te doen. Op het potje gaan kan één van die dingen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme