Met deze handige schoonmaaktips is het huis binnen no-time weer op orde

Lifestyle Rachelle Abbas 26 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Schoonmaken is niet iedereen zijn favoriete hobby. Wie heeft er nog tijd (en zin) om het huis centimeter voor centimeter schoon te schrobben? Helemaal met kinderen, je blijft bezig.

Om die reden delen wij dan ook graag 20 snelle en handige schoonmaaktips. Wist je bijvoorbeeld dat je met olijfolie binnen enkele seconden vlekken van roestvrij staal krijgt?

Tip 1: Kreukvrije was

Als je de was meteen uit de machine haalt en ophangt om te laten drogen, zul je zien dat je weinig tot geen kreukels in je kleding krijgt – waardoor je niet meer hoeft te strijken. Dit kan ook werken bij gordijnen!

Tip 2: Badkamer als stoomcabine

Nog een tip om niet te hoeven strijken: de badkamer gebruiken als soort stoomcabine! Als je zelf tegelijkertijd gaat douchen is het helemaal win-win. Hang het kledingstuk zo dicht mogelijk bij de douchekop/douchecabine (zonder dat het nat wordt natuurlijk), en douchen maar!

Tip 2: Wegwerpdoekjes

Lang leve wegwerpdoekjes. Als je kids hebt rondlopen heb je deze sowieso in huis! Gebruik wegwerpdoekjes om het toilet, de keuken, de badkamer en meubels mee schoon te maken.

Tip 3: Vettige vingers

Vettige vingers? Doe allesreiniger in een spuitflacon, loop je vettige vingers na met een doekje (en de flacon) en alles is zo weer schoon!

Tip 4: Vlekken op de bank

Kids knoeien nogal eens op de bank. Ossengalzeep is het wondermiddel. Vlekken door melk, poep, eten (zelfs chocolade) heb je er zo uit met ossengalzeep. En handig: je kunt ossengalzeep gewoon bij de drogisterij kopen.

Tip 5: Frisse geur

Komt er muffe geur van je stofzuiger? Door een beetje waspoeder op te zuigen voor je het huis door gaat is dit zo verholpen én de frisse geur wordt door heel je huis verspreid.

Tip 6: Vloer zonder strepen

Maak je de laminaatvloer schoon met allesreiniger? Dat kun je ook doen met verdunde ammoniak. De geur is misschien iets minder fris, maar je vloer wordt hoe dan ook schoon – én zonder strepen.

Tip 7: Gaspit schoonmaken

Eerlijk is eerlijk, de gaspitten worden niet altijd goed schoongemaakt tijdens een schoonmaakrondje van het fornuis. Probeer eens ‘brillo’ sponsjes (staalwol) te gebruiken bij het schoonmaken, door voorzichtig te wrijven zul je zien dat ze al gauw gaan glimmen.

Tip 8: Vriezer ontdooien

Het ontdooien van je vriezer is best een klus. Om het te versnellen kan een föhn helpen! Hou de föhn voor de vriezer op de middelste stand (zeker niet op de heetste) en binnen een half uur heb je je vriezer ontdooid.

Tip 9: RVS oppervlakken

Roestvrijstalen oppervlakken zijn vaak bezaaid met vlekken en vingerafdrukken. Door het schoon te maken met een keukenpapiertje waar een beetje olijfolie op zit, krijg je die vlekken moeiteloos weg.

Tip 10: Kalk in de badkamer

Zit er behoorlijk wat kalkaanslag op de douchecel of douchewand en krijg je het er maar moeilijk af? Smeer het oppervlak in met glansspoelmiddel en laat het tien minuten intrekken. Even afspoelen en de kalk is weg!

Tip 11: Kruimeldief to the rescue

Een kruimelmdief is ideaal. Zo hoef je niet bij het minste of geringste de hele stofzuiger uit zijn schuilplaats te halen. Ook ideaal om de treden van de trap schoon te maken!

Tip 12: Administratie

Met verschillende ladebakjes kun je zorgen voor een goede administratie van je post. Zo kun je de ladebakjes later weer uitzoeken waardoor je de juiste papieren in de juiste map hebt zitten.

Tip 13: Frisse was

Ruikt je was niet meer zo fris terwijl het nét gewassen is? Het ontkalken van de wasmachine kan wonderen verrichten. Een scheut (schoonmaak)azijn is alles wat je nodig hebt, doe dat in het wasmiddelbakje en laat de wasmachine (leeg!) op negentig graden draaien.

Tip 14: Frituurpan

De spetterpan (aka frituurpan) kunnen we natuurlijk niet zonder, maar mijn god, wat is dat lastig schoon te maken. Een handige tip om een frituurpan zonder uitneembare binnenpan goed schoon te krijgen, is door het vet eruit te halen, de pan schoon te vegen met keukenpapier en er vervolgens water met een vaatwastablet in te doen. Een kwartiertje op 100 graden aan laten staan, de pan nog even naspoelen en hij is weer zo goed als nieuw!

Tip 15: Vieze oven

Zitten er wat etensresten vastgekoekt in jouw oven? Smeer de oven dan in met groene zeep, leg een stuk aluminiumfolie op het rooster en daarop een doek met een flinke scheut ammoniak. Laat het een nachtje zitten, de dag erna veeg je al het vet en viezigheid zonder moeite weg.

Tip 16: Theeaanslag

Theeaanslag in glazen en thermoskannen is heel lastig schoon te krijgen. Water en zout kunnen de oplossing zijn: doe water en zout in de thermoskan en schud wat heen en weer. Het kan zijn dat een schuursponsje nog nodig is, ook voor glazen is dat handig.

Tip 17: Microvezeldoekjes

Microvezeldoekjes zijn ideaal om je ramen weer glanzend schoon te krijgen, zonder dat je schoonmaakmiddelen nodig hebt!

Tip 18: Voegen

Voegen tussen tegels krijg je schoon door een mengsel te maken van bleek en soda. Smeer de vloer of muur daarmee in en laat het een kwartiertje intrekken. Eve afspoelen met water en alles is weer schoon.

Tip 19: Raambekleding

Het is even puzzelen hoe je raambekleding goed schoon kan krijgen. Lamellen krijg je makkelijk schoon door aan beide handen een nat washandje te doen en elke lamel van boven naar beneden langs te gaan. Raambekleding als luxaflex kun je schoon krijgen door het in een bad met Biotext groen te leggen. Na een half uurtje kun je ze afspoelen met lauw warm water.

Tip 20: Kalkrand in de wc

Een kalkrand in de wc-pot is niks geks, het komt vaak voor. Een goede manier om dat schoon te krijgen is door een vaatwastablet in de wc-pot te leggen en het een nachtje in te laten werken. Elke avond een scheutje azijn doorspoelen kan ook helpen.

Wat je wanneer schoon moet maken? Dat zie je in éénoogopslag in dit handig overzicht!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen