Venus vs Mars: 8 mannen en vrouwen vertellen wat zij zien als vreemdgaan

Persoonlijk Chiara Izelaar 26 feb 2019
Leestijd: 8 minuten

De uitspraak luidt: “Vrouwen komen van Venus en mannen van Mars.” Tja, we verschillen misschien wel van elkaar, maar we komen toch van dezelfde planeet. Dus in hoeverre zijn mannen echt anders dan ons vrouwen? Tussen testosteron en tampons zit nog een aardig grijs gebied dat het waard is om op onderzoek uit te gaan. Daarom ga ik – Chiara – in deze rubriek op zoek naar antwoorden.

In de vorige artikelen haakte ik voornamelijk in op het bedgedrag van mannen en vrouwen. Dit onderwerp kwam toevallig ter sprake tijdens mijn wekelijkse wijnmoment met vriendinnen en al snel ging het over vreemdgaan. Mijn vriendinnen zijn ervan overtuigd dat mannen fysiek vreemdgaan erger vinden dan emotioneel en vrouwen denken hier juist andersom over. Deze discussie maakte dat ik al snel hét nieuwe onderwerp voor Venus vs Mars had bedacht. Ik vroeg 4 vrouwen en 4 mannen wat zij onder vreemdgaan verstaan en dit is het resultaat.

Vrouwen 

I

“Vreemdgaan betekent voor mij dat je iets mist in de relatie. Als dit intimiteit of vertrouwen is, zal iemand misschien sneller vreemdgaan op relationele wijze en misschien wel gevoelens krijgen voor een ander. Als je partner seks of lust mist, dan zal hij of zij sneller vreemdgaan in de vorm van een kus of een snelle wip. Een kus vind ik vergeeflijk, dat kan gebeuren en wil helemaal niks zeggen over de relatie. Één keer seks, daar moet ook over gepraat kunnen worden, zolang het maar eerlijk wordt opgebiecht. Maar een langdurige affaire? Dat vind ik vreemdgaan. En vooral ook heel erg omdat jij in de relatie wordt buitengesloten voor de gevoelens van je partner. Hij of zij heeft bewust gelogen omdat hij of zij kennelijk jou niet kon vertrouwen om het te vertellen. Dat vind ik dan nog wel het ergste.”

II

“Als ik denk aan vreemdgaan, denk ik eigenlijk niet eens meteen aan zoenen of seks, maar meer aan wat daarvoor gebeurt. Het idee dat mijn partner echt contact maakt met een andere vrouw, het gezellig heeft, onder de indruk raakt van de dingen die ze zegt, haar schoonheid en haar hele uitstraling en daar vervolgens zo van in de ban raakt dat hij vergeet dat hij een fijne, stabiele relatie heeft die al jaren duurt en een mooi gezin heeft opgeleverd. Dat hij er vervolgens voor kiest om dat te ‘vergeten’ en met een andere vrouw te zoenen, seks te hebben en misschien wel verliefd te worden, dat vind ik een beangstigend idee waarvan ik mij nu niet kan voorstellen dat het gebeurt. Ik denk wel dat je in een relatie samen heel bewust bezig moet zijn om elkaar genoeg waardering te geven, liefde te delen en moet proberen om echt ‘contact’ te blijven maken. Blijven praten en het leuk blijven hebben met elkaar, ook in bed. Het idee dat mijn partner ooit misschien niet meer helemaal bij mij kan vinden wat hij nodig heeft lijkt me het allerergste, dan zou ik me bij wijze van spreken kunnen voorstellen dat hij verliefd wordt op een ander. Aan ons samen de uitdaging om dat niet te laten gebeuren.”

III

“Ik vind het lastig om onder woorden te brengen wat ik onder vreemdgaan versta. Ik vind emotioneel vreemdgaan denk ik wel erger dan fysiek, al vind ik fysiek ook echt erg en zou ik mijn partner hier niet voor kunnen vergeven. Bij mij zit de kern hem in het feit dat je niet iets moet doen wat je andersom ook niet fijn zou vinden – dan wéét je dat je verkeerd bezig bent. Ik vind vreemdgaan een teken dat je iets mist in je eigen relatie en in dat geval vind ik het veel belangrijker om erover te praten en te zoeken naar een oplossing. Kies je ervoor om er niet over te praten, maar je gevoel direct naar iemand anders te uiten (wat ook kan in de vorm van kussen of een vrijpartij), vind ik dat je ervoor vlucht en dat de basis van je relatie al niet goed zit. Dan zou het voor mij überhaupt niet (meer) werken.”

IV

“Natuurlijk, vreemdgaan is altijd a no go. Mits er duidelijke afspraken zijn gemaakt, maar dan noem je het ook geen vreemdgaan. Eet je binnen een monogame relatie toch buiten de deur? Dan is de kans groot dat je niet meer tevreden bent met wat je thuis voorgeschoteld krijgt. In eerste instantie zijn eerlijkheid en communicatie key. Als mijn vriend iets mist in onze relatie vind ik het wel zo netjes als hij zijn emoties met mij deelt, zodat ik de kans krijg om hier verandering in te brengen. Uiteindelijk is het aan ons samen om te blijven investeren in onze relatie en in elkaar. Maakt hij toch een slippertje? Dan vind ik het inderdaad heftiger als hij ook gevoelens voor de dame in kwestie heeft, dan alleen maar seksuele aantrekkingskracht. Uit mijn ervaring kunnen mannen lust en liefde goed gescheiden houden, en moet er veel aan vooraf gaan wil een man daadwerkelijk verliefd worden. Als hij een emotionele band met iemand anders opbouwt, betekent dit dat hij bewust tijd en energie in haar heeft gestoken en simpelweg maling heeft aan mijn gevoelens. Dit zou ik hem dan ook nooit kunnen vergeven.”

 

Mannen

I

“Wat vreemdgaan betreft ben ik zeer principieel. Ik kan me nog voorstellen dat je in een dronken bui een ander zoent, maar je moet wel echt in een comateuze toestand verkeren wil je verder gaan dan zoenen en het geen vreemdgaan noemen. Voor mij is het echt een hoge vorm van verraad omdat je het vertrouwen van de belangrijkste persoon in je leven beschadigt. Mijn vriendin en ik denken er exact hetzelfde over en wij zouden per direct de ander de laan uitsturen indien deze bewust gekozen heeft om de ander te bedriegen.”

II

“Ik denk dat niet de vreemdganger bepaalt wat vreemdgaan is, maar de partner. Als mijn vriendin gekwetst wordt door een ogenschijnlijk onschuldige kus in een club, is het vreemdgaan. Als ze die kus in een club beschouwt als een moment van vrijheid en daar geen negatieve emoties aan koppelt, is er niks aan de hand. Ik denk dat heel de wereld wel snapt dat hand-en-spandiensten en de daadwerkelijke daad, onder vreemdgaan valt – tenzij je daar duidelijk afspraken over hebt gemaakt (open relatie).”

Emotioneel vreemdgaan is lastiger. Je kunt niet in de geest van een ander kijken, maar ook hierin geldt opnieuw: als de partner gekwetst wordt door de emotionele band die de ander opbouwt buiten de deur, gaat het te ver. Uiteraard kun je een gesprek voeren om de situatie te nuanceren en elkaar beter te leren begrijpen, maar negatieve emoties ervaren door het gedrag van de ander is per definitie een slechte zaak.”

III

“Vreemdgaan vind ik oprecht het meest idiote wat iemand kan doen. Persoonlijk heb ik het idee dat je er iemand niet snel veel kapotter kan krijgen dan wanneer je dat doet. Alleen zijn er wel verschillende vormen van vreemdgaan. Zo maakt iedereen wel eens fouten in het leven en kan er echt wel een keer een fout gebeuren. Zeker wanneer je bijvoorbeeld in een lastige periode zit en gewoon de verkeerde keuzes maakt met flink wat drank in je donder. Dat is al heel anders als dat je er naar opzoek gaat of dat je er gebruik van maakt zodra de kans zich maar heel even voordoet. Maak je een fout en heb je ontzettend veel spijt, dan is dat zeker te fiksen.

Emotioneel vreemdgaan is wat dat betreft, in mijn ogen, niet te fixen. Het is niet alleen oneerlijk en kansloos voor je partner, maar ook voor jezelf. Als je sterke gevoelens voor een andere persoon begint te krijgen, moet je gewoon weten en accepteren dat het niet goed zit in je relatie. Ga je vervolgens gewoon doodleuk door met je partner, maar blijf je met die gevoelens rondlopen? Dan ben je gewoon ontzettend zwak bezig. Klinkt hard, maar zo is het naar mijn idee wel.

Maar laten we eerlijk zijn: welke vorm van vreemdgaan er ook is, hou het lekker bij elkaar. Tenzij je er goede afspraken over maakt en zeker weet dat het niet voor problemen gaat zorgen. Maar als je echt gelukkig bent met iemand en echt gek bent op iemand, dan heb je dat als het goed is niet nodig. Tuurlijk is de verleiding er altijd, maar als je goed nadenkt wat je thuis hebt zitten moet je beseffen dat het allemaal geen zin heeft. Als dat het geval is, dan zit je goed en geef je de desbetreffende persoon een highfive of een knuffel en ga je lekker terug naar je liefde op de bank.”

IV

“Vreemdgaan is voor mij vooral iets fysieks. Emotioneel vreemdgaan is in mijn ogen te vaag. Wanneer ga je te ver? Ik trek de lijn daarom bij een handeling. Seks is wat mij betreft altijd over de grens. Je hebt tijdens de daad genoeg moment om je te beseffen dat je verkeerd bezig bent. Een zoen is daarom nog wel te vergeven. Zeker als er drank in het spel is, willen mensen nog wel eens domme dingen doen. Het gebeurt dan voordat je het door hebt. Het is natuurlijk nog steeds een domme actie, maar niet onvergeeflijk.”

 

Lees meer over (open) relaties:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen