Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 14 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

10 goede alternatieven voor schermtijd om je kinderen bezig te houden

Stel; je moet even de was doen, koken, of je wil écht even dat boek uitlezen. Maar je wil ook voorkomen dat je kind teveel voor de tv zit. Wat zijn nou goede alternatieven voor schermtijd? 

Hoe hou je jouw jonge kinderen thuis even bezig zonder schermtijd, zodat jij eindelijk toekomt aan een eigen momentje? Dat kan behoorlijk lastig zijn. Wij geven 10 tips die misschien wel in hele goede aarde vallen bij jouw kroost!

Tips voor goede alternatieven voor schermtijd

1. Brainstorm met je kind

Maak als je meer tijd hebt eens samen met je kind een lijst met dingen die je kind leuk vindt om zelfstandig te doen. Laat hem of haar zelf suggesties doen en schrijf die samen op verschillende briefjes. Stop deze in een trommel en laat je kind op momenten dat het nodig is een briefje pakken. Omdat de ideeën zelf aangeleverd zijn, is de kans groter dat je kind het leuk vind om dit zelf op te gaan pakken.

2. Geef ze een creatieve opdracht

Als je even tijd voor jezelf nodig hebt, kan je je kind ook een creatieve opdracht geven. Vertel hem of haar bijvoorbeeld dat papa een lange dag op kantoor heeft gehad en dat hij wel een opbeurende tekening kan gebruiken. Of dat oma al heel lang een mooie kleurplaat wil van haar hondje. Creeër een bepaalde urgentie, waardoor je kind de opdracht serieus zal nemen en er meteen mee aan de slag wil.

3. Luister naar een audiobook

Hoewel voorlezen aan je kind altijd de leukste manier blijft, is dat nou net niet handig als je even tijd voor jezelf of voor klusjes nodig hebt. Schaf een paar mooie audioboeken aan waarvan je weet dat je kind ze verslindt. Maak er een speciaal momentje van als je kind er naar mag luisteren, en installeer hem of haar met een dekentje, audioboek en misschien een snack op de bank.

4. Moedig ze aan om buiten te spelen

Weet je nog wat jij vroeger deed toen je je verveelde? Grote kans dat het antwoord ‘buiten spelen’ is! Motiveer je kinderen om lekker buiten te spelen, of het nou lekker zonnig is of iets minder weer. Kinderen kunnen wel wat hebben. Als je het nog wat eng vind om je kind alleen buiten te laten spelen, hou ze dan in je zicht. Buiten spelen is altijd een van de meest effectieve alternatieven voor schermtijd.

5. Zet een speurtocht uit

Dit kan je zo groot of klein maken als je wil. Verstop een geliefde knuffel, voorwerp of sticker in het huis en geef je kind af en toe een hint waarmee je hem of haar in de goede richting stuurt. Of verstop de hints, en stuur ze zo door het hele huis. Iets minder moeite? Vraag ze dan om 3 dingen te zoeken die beginnen met een B, 2 dingen met een S en 1 met bijvoorbeeld een Z. Daar zijn ze vast wel even mee bezig.

6. Geef ze een taakje

Kinderen die vastomlijnde taken in huis hebben, ontwikkelen hierdoor sneller een verantwoordelijkheidsgevoel. Plan jouw eigen taken op het moment dat je kind die van zichzelf moet doen, zodat je even tijd hebt voor jezelf. Denk aan het water geven van de planten, kleding opvouwen, speelgoed opruimen of een boodschapje doen.

7. Laat ze een cartoon tekenen

Als je met je kind praat over iets wat het recent heeft meegemaakt; een gebeurtenis op school, een vakantie of een feestje, vraag ze dan eens om er een strip van te tekenen. Deel zelf het papier in 6 of 8 stukken en help ze met het indelen van het verhaal in stukken. Dat geeft je zeker een uur qualitytime!

8. Investeer in creatief speelgoed

Het ene speelgoed is het andere niet. Investeer in speelgoed waarmee je kind heel veel verschillende dingen kan bouwen, zoals Lego of Playmobil. Ook met Kaplablokken of stukken treinrails kan een kind lang zoet zijn. Geef ze bij gebrek aan inspiratie een opdracht wat er precies gebouwd moet worden.

9. Doe woordspelletjes samen

Heb je veel kleding te strijken, of ben je aan het koken? Dan kan je zonder je handen te gebruiken wel woordspelletjes met je kind doen. Neem bijvoorbeeld een persoon in je hoofd, en laat je kind vragen stellen waar alleen ja of nee op geantwoord kan worden. Of kijk samen hoeveel dieren je met een bepaalde letter kan verzinnen.

10. Stel een spelletjesbox samen

Ga er samen met je kind even voor zitten als je de tijd hebt, en stel een grote spelletjesbox samen. Deze kan bestaan uit kladpapier, kleurplaten, blokken, Lego, of wat je kind verder leuk vindt om te doen. Vertel ze tijdens het samenstellen van de box dat ze hier in de toekomst iets uit mogen kiezen, als jij even geen tijd hebt om samen met ze te spelen. Zo bereid je je kind voor op momenten dat het belangrijk is dat ze zich alleen vermaken en vormt het een van de beste alternatieven voor schermtijd.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme